https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kentucky-byli-pracovnici-dlouha-leta-vystaveni-plutoniu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kentucky byli pracovníci dlouhá létá vystaveni plutoniu

8.8.1999 12:00 | WASHINGTON (Reuters)
Od poloviny padesátých let po dvě desetiletí byly tisíce pracovníků s uranem v továrně vlastněné federální vládou USA v Kentucky nevědomky vystaveny plutoniu a dalším vysoce radioaktivním kovům, napsal v neděli Washington Post.
 

Noviny (citující soudní dokumenty, záznamy elektrárny a rozhovory se současnými a bývalými pracovníky) uvedly, že pracovníci paducahské továrny na difúzi plynů byli vystaveni nebezpečí na pracovních místech, v šatnách a dokonce i v jídelnách.

Vláda po desetiletí neřekla pracovníkům o rizicích projektu recyklování vyhořelého jaderného paliva, ačkoliv zaměstnanci v osmdesátých letech byla zaznamenána řada případů vzniku rakoviny.

Noviny citovaly sdělení ministerstva energetiky pracovníkům, že nebezpečí je minimální a kontaminace byla zlikvidována.

Ale Washington Post dodává, že tři současní zaměstnanci továrny podali v červnu žalobu, ve které uvádějí, že problém s ozářením v Paducah byl i v devadesátých letech.

Žaloba uvádí jména dvou soukromých firem, které řídily továrnu na obohacování uranu v 80. a 90. letech. Washington Post ale říká, že těmto dvěma firmám nebyla žaloba doručena.

Post uvádí, že případ paducahské továrny je "nepublikovaná kapitola v stále ještě nedokončeném příběhu radioaktivní kontaminace a utajování v řetězu továren po celé zemi, které produkovaly americký nukleární arsenál během ‚studené války'".

Radioaktivní kontaminace ze 750 akrového závodu postaveného v roce 1952 se rozšířila do příkopů a nakonec i do potoků a říček, státem vlastněné cenné přírodní oblasti a soukromých studen, praví se v novinách.

Plutonium, hlavní součást nukleárních bomb, je vysoce radioaktivní kov, který může způsobit rakovinu, pokud je požit i v tak malých dávkách jako je jedna miliontina unce (1 unce = 28 gramů).

Washington Post tvrdí, že plutonium se v paducahské továrně, která byla projektována na zpracování mnohem méně radioaktivního kovu uranu, objevilo v malém, ale velmi nebezpečném množství během let 1953-1976, kdy bylo do továrny přivezeno spolu s použitým uranem určeným k recyklaci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist