https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kladenske-zamecke-zahrade-najdou-domov-dve-medvedice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kladenské zámecké zahradě najdou domov dvě medvědice

1.8.2001 17:15 | KLADNO (ČIA)
Dvě medvědice ve věku tří a osmi let se staly obyvatelkami nového medvědária v kladenské zámecké zahradě. Z chomutovského zooparku je dnes přivezla skupina jeho pracovníků. Přesun do dokončovaného medvědince ovšem nebyl bezproblémový a zejména poslední převoz dvou beden k otvorům do kotců byl velmi náročný.
 

"Doprava medvědů je vždy riskantní, dnes nám ale přálo počasí, nesvítilo příliš sluníčko a zvířata spolupracovala díky piškotům a medu při přemístění do přepravních beden," řekla zooložka chomutovského zooparku Iveta Rabasová.

Nové medvědárium vybudoval kladenský magistrát na ploše čtyř tisíc metrů čtverečních, k dispozici bude za čtrnáct dní kompletní výběh včetně umělé skály a jezírka. "Nyní zůstanou šelmy dva až tři týdny v karanténě, poté přistoupíme k jejich prvnímu vypuštění do menšího výběhu," uvedl vedoucí odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta. O bezpečí medvědic se postará elektronický poplašný systém, na dění v areálu dohlíží policejní kamera.

Kladenský magistrát rozhodl o převzetí dvou medvědic na začátku letošního roku, kdy obě šelmy objevili ochránci přírody v Moravských Budějovicích na parkovišti. V malé bedně žily medvědice bezmála jeden rok, vzhledem k naplněnosti medvědárií v Česku jim hrozilo utracení. "Od února jsme se o medvědy starali, nyní je vše v rukou kladenských ošetřovatelů," doplnila Rabasová.

Oficiální otevření medvědária předpokládá vedení magistrátu v prvním zářijovém týdnu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist