https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kongu-vybuchla-sopka-nyiragongo-lide-z-mesta-goma-se-dali-na-utek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kongu vybuchla sopka Nyiragongo, lidé z města Goma se dali na útěk

23.5.2021 15:48 | GOMA (ČTK)
Sopka Nyiragongo patří k nejaktivnějším vulkánům světa.
Sopka Nyiragongo patří k nejaktivnějším vulkánům světa.
Na východě Konga v sobotu vybuchla sopka Nyiragongo, která podle agentury Reuters patří k nejaktivnějším vulkánům světa. Řada obyvatel blízkého města Goma se v panice dala na útěk. Konžská vláda oznámila, že aktivovala evakuační plán pro město, kde žije kolem dvou milionů lidí.
 

Sopka Nyiragongo se nachází asi deset kilometrů severně od Gomy. Předchozí erupce vulkánu v roce 2002 zabila 250 lidí a 120 000 obyvatel Gomy přišlo o své domovy poté, co město zasáhl proud lávy, napsala agentura Reuters.

Sobotní výbuch sopky vyvolal ve městě velké zděšení. Když se na obloze objevila rudá záře, obyvatelé Gomy se s matracemi a dalšími osobními věcmi vydali pěšky, na motocyklech či v autech na útěk k hranici se sousední Rwandou. Ve většině města byly přerušeny dodávky elektřiny, uvedl reportér agentury Reuters. Podle některých zpráv láva zneprůjezdnila hlavní silnici vedoucí z Gomy na sever.

"Obloha zrudla. Ve vzduchu je cítit síra a v dálce je vidět, jak z hory šlehají plameny. Zatím ale není citelné žádné zemětřesení." řekla agentuře AFP telefonicky obyvatelka města Carine Mbalaová.

Vulkanolog Dario Tedesco, který žije na místě, agentuře Reuters řekl, že se na sopce otevřela nová trhlina a láva teče na jih směrem k městu. Dotekla až k letišti na jeho cípu.

Goma je sídlem velkého množství vojáků mírové Mise OSN v Demokratické republice Kongo (MONUSCO) a řady nevládních a mezinárodních organizací. Agentura AFP uvedla, že vrtulník OSN provedl nad oblastí průzkumný let a erupci potvrdil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist