V Kostelci zaznamenali nárůst porážek hovězího
Podle Pivoňkové vznikla větší poptávka ze strany spotřebitelů a obchodních organizací, neboť veškeré hovězí maso je vyšetřováno na BSE. "V současné době se vracíme zpět k původním recepturám a uzené výrobky vyrábíme většinou s podílem hovězího masa", informovala Pivoňková. Výskyt nemoci šílených krav se projevil na téměř úplném zastavení spotřeby hovězího masa, a to po prvním zjištěném pozitivním testu na BSE. Nakažená dojnice byla zaznamenána 4. června právě v Kosteleckých uzeninách, které byly v té době jediným masným zpracovatelským závodem v ČR, který od února 2001 vyšetřoval veškerý poražený skot na BSE.
Kostelecké uzeniny, a. s., se v posledních letech zaměřují na porážku a další zpracování drůbeže. Ta se loni podílela na celkovém množství zpracovaného masa přibližně 60 procenty. Podíl vepřového pak činil 34,5 procenta a hovězího 5,5 procenta, kterého firma v loňském roce zpracovala celkem 3080 tun.
V loňském roce Kostelecké uzeniny vyvezly do zahraničí zboží za 150 milionů korun. Nejvíce masných výrobků směřovalo do Německa a na Slovensko. Další cílové země vývozu byly Slovinsko, Rakousko, Bulharsko, Rumunsko a Itálie. Letos export masa směřuje zejména do zemí Evropské unie.
reklama