https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kostelci-zaznamenali-narust-porazek-hoveziho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kostelci zaznamenali nárůst porážek hovězího

18.7.2001 11:54 | KOSTELEC (ČIA)
Tržeb ve výši 1,5 miliardy korun dosáhla do května letošního roku akciová společnost Kostelecké uzeniny v Kostelci u Jihlavy. Loňské celkové tržby přitom činily 3,45 miliardy korun. V červnu pak v největším tuzemském masném zpracovatelském závodě zaznamenali meziměsíční nárůst porážek skotu o pět procent, když porazili celkem 463 tun hovězího. Meziročně se za červen porážky skotu zvýšily dokonce o 43 procent. Informovala o tom ředitelka marketingu společnosti Vlaďka Pivoňková.
 

Podle Pivoňkové vznikla větší poptávka ze strany spotřebitelů a obchodních organizací, neboť veškeré hovězí maso je vyšetřováno na BSE. "V současné době se vracíme zpět k původním recepturám a uzené výrobky vyrábíme většinou s podílem hovězího masa", informovala Pivoňková. Výskyt nemoci šílených krav se projevil na téměř úplném zastavení spotřeby hovězího masa, a to po prvním zjištěném pozitivním testu na BSE. Nakažená dojnice byla zaznamenána 4. června právě v Kosteleckých uzeninách, které byly v té době jediným masným zpracovatelským závodem v ČR, který od února 2001 vyšetřoval veškerý poražený skot na BSE.

Kostelecké uzeniny, a. s., se v posledních letech zaměřují na porážku a další zpracování drůbeže. Ta se loni podílela na celkovém množství zpracovaného masa přibližně 60 procenty. Podíl vepřového pak činil 34,5 procenta a hovězího 5,5 procenta, kterého firma v loňském roce zpracovala celkem 3080 tun.

V loňském roce Kostelecké uzeniny vyvezly do zahraničí zboží za 150 milionů korun. Nejvíce masných výrobků směřovalo do Německa a na Slovensko. Další cílové země vývozu byly Slovinsko, Rakousko, Bulharsko, Rumunsko a Itálie. Letos export masa směřuje zejména do zemí Evropské unie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist