https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-je-opet-k-videni-snehove-pole-ve-tvaru-ceskoslovenska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších je opět k vidění sněhové pole ve tvaru Československa

19.6.2022 01:20 | VRCHLABÍ (ČTK)
Foto | cs:ŠJů / Wikimeda Commons
V Krkonoších na úbočí Studniční hory je po roce opět k vidění zbytek sněhu ve tvaru bývalého Československa zvaný Mapa republiky. Současné nadprůměrně teplé počasí tání sněhu na jižním svahu hory urychlí. Aktuálně začíná mizet oblast představující východní Slovensko. Podle sobotní předpovědi meteorologů by dnes mohlo být v Krkonoších až 27 stupňů Celsia.
 

Zcela by sníh na Mapě republiky mohl roztát přibližně v polovině července, uvedl mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Loni poslední sníh na Mapě republiky roztál 13. července.

Mapa republiky bývá místem, kde na české straně Krkonoš zůstává sníh nejdéle. Traduje se, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do hor letní počasí. Obvykle sněhové pole roztaje mezi polovinou června a polovinou července. Po zimě 2017/2018, která byla na sníh podprůměrná, se tak stalo již na konci května, naopak před deseti lety to bylo až 4. srpna.

V uplynulé zimě správci parku na Mapě republiky nejvíce sněhu naměřili 3. března, a to 11,2 metru. Z hlediska dlouhodobého měření v lokalitě na úbočí Studniční hory jde podle Drahného o průměrnou či mírně nadprůměrnou hodnotu.

Správa KRNAP v místě měří mocnost sněhu přes 20 let několikrát za sezonu. Cílem výzkumu je zjistit, jak sněhová pokrývka ovlivňuje mikroklima v závětrné oblasti Studniční hory. Nejvíce sněhu Správa KRNAP zaznamenala v zimě 1999/2000, kdy tam byla 15,7 metru mocná sněhová vrstva.

Sněhové pole získalo název před desítkami let, když si turisté při odtávání sněhu všimli, že nabírá podobu prvorepublikového Československa. Bývá v nadmořské výšce 1420 až 1455 metrů v klidové zóně KRNAP, proto se k němu turisté nedostanou.

Za příznivého počasí je Mapa republiky viditelná zdaleka. Dobře je vidět od bufetu Na Rozcestí, z cesty mezi Výrovkou a Památníkem obětem hor nebo od Husovy boudy nad Pecí pod Sněžkou. Výborné pohledy na ni jsou z Liščí hory či od Richtrových bud. Za pěkného počasí je dobře vidět i od Hradce Králové.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist