https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-stouplo-riziko-lavin-na-treti-stupen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších stouplo riziko lavin na třetí stupeň

4.1.2018 08:01 | ŠPINDLERŮV MLÝN (ČTK)
V Krkonoších od dneška platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Důvodem je vydatné sněžení a silný vítr. Informoval o tom Pavel Jirsa z krkonošského horské služby.
 

"Během posledních 24 hodin napadlo za působení silného větru větší množství sněhu, tím pádem je sněhová pokrývka méně stabilní," uvedl Jirsa.

V lavinových lokalitách hrozí laviny malých až středních rozměrů z nového sněhu a laviny deskové. "Za posledních 48 hodin napadlo 30 centimetrů nového sněhu," uvedl na webu horské služby Robert Dlouhý.

Na hřebenech Krkonoš je okolo jednoho metru sněhu, mínus tři stupně Celsia a vítr dosahuje v nárazech rychlosti přes 50 kilometrů v hodině. Větší množství sněhu je uloženo na závětrných stranách. "Tím, že napadlo hodně sněhu, tak nebudou prošlapané stopy," upozornil Jirsa.

Nebezpečí hrozí i v nižších polohách. Tam padal mokrý sníh a sněhová pokrývka je i ve spodních vrstvách mokrá. "Mohou se zde vyskytnout laviny malých až středních rozměrů z mokrého sněhu nebo klouzavého sněhu," uvedl Dlouhý.

Vydatně má sněžit i dnes. Podle předpovědi má v Krkonoších během dne napadnout dalších čtvrt metru sněhu za působení silného jižního až západního větru. "Sněhové profily vykazují střední až malou stabilitu," uvedl Dlouhý. Zrádný třetí stupeň by podle odhadů horské služby měl platit i v pátek.

Před pohybem v horách varuje i Správa Krkonošského národního parku (KRNAP). Pod tíhou mokrého sněhu se zlomilo na území parku mnoho stromů. "Řada cest je proto neprůjezdná nebo průjezdná jen se zvýšenou opatrností. Jde o jednotlivé zlomy, o to však mohou být nebezpečnější, protože mohou zaskočit například projíždějící běžkaře na lyžařských tratích. Prosíme návštěvníky Krkonoš i místní obyvatele, aby dbali zvýšené opatrnosti při pohybu po horách," uvedl v tiskové zprávě mluvčí KRNAP Radek Drahný. Podle něho pracovníci Správy KRNAP cesty postupně uvolňují.

Lavinové nebezpečí horská služba vyhlásila v této zimní sezoně poprvé 21. listopadu, a to o síle prvního stupně. Riziko stouplo 5. prosince, kdy byl vyhlášen druhý stupeň. V nejvyšších českých horách Krkonoších platil už i třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Horská služba jej vyhlásila 16. prosince a trval tři dny.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním zahynula pod lavinou v Krkonoších šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal koncem prosince 2008 v takzvané Červinkově muldě.

Jedna z nejdelších lavin v novodobé historii Krkonoš spadla v únoru 2015 do Modrého dolu. Zasáhla plochu 20 hektarů, na délku měřila 1106 metrů a délka odtrhu činila 506 metrů. Nikomu se nic nestalo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist