https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krkonosich-v-pristich-letech-zmapuji-podzemi-hor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krkonoších v příštích letech zmapují podzemí hor

11.5.2018 00:12 | VRCHLABÍ (ČTK)
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v následujících čtyřech letech získá podrobný přehled o krkonošském podzemí. Projekt Inventarizace krasových jevů v regionu Krkonoš za více než 18 milionů korun začal na jaře. / Na snímku Krkonoše
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v následujících čtyřech letech získá podrobný přehled o krkonošském podzemí. Projekt Inventarizace krasových jevů v regionu Krkonoš za více než 18 milionů korun začal na jaře. / Na snímku Krkonoše
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) ve spolupráci s albeřickým spolkem České speleologické společnosti a dalšími odbornými institucemi v následujících čtyřech letech získá podrobný přehled o krkonošském podzemí. Projekt Inventarizace krasových jevů v regionu Krkonoš za více než 18 milionů korun začal na jaře a je rozdělen do čtyř okruhů, řekl náměstek ředitele Správy KRNAP Václav Jansa. Většina peněz bude z Operačního programu životní prostředí.
 

Projekt se týká pouze krasových jevů, nikoli historických důlních děl. "Znalosti o tom, kde jeskyně jsou a kolik jich je, jsou dobré, ale mnoho nevíme o jeskyních jako takových," řekl Jansa. Na území Krkonoš je asi 80 jeskyní. "Těch velkých, kterých se budou týkat nejrozsáhlejší aktivity, je do deseti. Například jde o Albeřickou jeskyni, Celní či Krakonošovu," řekl Jansa. Převážná většina je podle něj v oblasti Svobody nad Úpou, Maršova a Albeřic.

Zatímco v první fázi si vědci v terénu ujasní, jaké krasové jevy v Krkonoších vůbec jsou, zabezpečí vstupy do jeskyní a opráší výsledky starých průzkumů, druhý okruh prací bude ryze speleologický. Vzniknou i nové mapy a podrobná dokumentace. "Součástí těchto praktických prací je i čerpací zkouška v podzemních jezerech Albeřické jeskyně a průzkumné sondy hloubené do jeskynních sedimentů," uvedl mluvčí parku Radek Drahný. Třetí okruh bádání bude nejnáročnější. "Týká se geologie vybraných jeskyní a výzkumu krápníkové výzdoby a jeskynních sedimentů v nich. Tato část výzkumu by měla odpovědět na otázku, proč jsou jeskyně v těch místech, kde jsou, a na jakých geologických strukturách vznikají," uvedl Drahný.

Čtvrtým okruhem prací bude popularizace výsledků, jejímž vrcholem bude Albeřická jeskyně zobrazená v 3D modelu. "Žádná z krkonošských jeskyní není bohužel vhodná k tomu, aby byla zpřístupněna veřejnosti," řekl Jansa.

Radko Tásler z albeřické speleologické společnosti, která je hlavním dodavatelem prací, zkoumá podzemí Krkonoš 40 let. "Čtyři roky budou trvat práce v terénu, další půl rok se to bude zpracovávat," řekl Tásler. V Krkonoších je vysoká koncentrace krasových jevů, především jeskyní, ponorů, krasových kanálů a drobných dutin. I když jsou Krkonoše jednou z nejprobádanějších oblastí ČR, o krkonošském krasu se toho moc neví, tyto jevy nebyly nikdy komplexně prozkoumány.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist