https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krumlove-kvuli-veku-utratili-31leteho-otce-medvedu-z-vecernicku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krumlově kvůli věku utratili 31letého otce medvědů z večerníčku

12.7.2016 17:06 | Č. KRUMLOV (ČTK)
Medvědi Vok a Marie Terezie byli známí tím, že se jim v lednu roku 2000 narodila trojčata Vojta, Kuba a Matěj. Ta si zahrála ve večerníčku Méďové, jehož autorem je plzeňský filmař Václav Chaloupek
Medvědi Vok a Marie Terezie byli známí tím, že se jim v lednu roku 2000 narodila trojčata Vojta, Kuba a Matěj. Ta si zahrála ve večerníčku Méďové, jehož autorem je plzeňský filmař Václav Chaloupek
Foto | Ben Skála / Wikimedia Commons
Turisté již nebudou v hradním příkopu českokrumlovského zámku obdivovat medvěda jménem Petr Vok. Jednatřicetiletého medvěda se rozhodli ošetřovatelé po dohodě s veterináři utratit. Ve výběhu ho brzy nahradí další medvědí pár. ČTK to řekl dlouholetý ošetřovatel krumlovských medvědů Jan Černý. Na zámku v Českém Krumlově mají medvědi tradici několik století. Schwarzenbergové je tam podle pramenů chovali už od roku 1707. U hradního příkopu je každý den sledují davy českých i zahraničních turistů.
 

"Určitě chceme chov medvědů v Českém Krumlově zachovat. Mám určitou vizi. Chtěl bych do Krumlova nový párek mladých medvědů. Ale uvidíme, jak vše dopadne," uvedl Černý, který se o zdejší medvědy stará již 41 let.

Podle něj se medvěd normálně dožívá 26 let. "Vok už pět let přesluhoval. V neděli jsme se po zasedání lékařského konzilia rozhodli ho uspat. Měl nemocné nohy a špatně chodil," uvedl Černý. Zdravotní stav se podle něj zhoršil během posledního měsíce. Zaregistrovala to podle něj i medvědice Marie Terezie, Vokova celoživotní partnerka v krumlovském výběhu. "O oba se starám celý život. Je to pro mě velice těžké. Společně se teď s Marií Terezií a další medvědicí ve výběhu Kateřinou podporujeme. Snažím se jim přelepšit něčím dobrým na zub a povídáme si přes mříže," uvedl Černý.

Medvědi mají podle něj velký apetit a spořádají spousty jídla. Denně vypijí dvacet litrů mléka s medem. Toho spotřebují ročně 370 kilogramů. Osobně každé ráno svým svěřencům připravuje snídani: mléko, med, výživový přípravek a rybí tuk. K tomu chleba, koláče, klidně i dvě nebo tři vánočky každému zvířeti. Navíc i jablka, papriky, hrozny, okurky, salát, malý kbelík vepřových škvarků, psích granulí a dalších laskomin. Medvědi podle jeho slov každý den spořádají i 24 jogurtů. "Bez pomoci sponzorů bych se neobešel," uvedl.

Medvědi Vok a Marie Terezie byli známí tím, že se jim v lednu roku 2000 narodila trojčata Vojta, Kuba a Matěj. Ta si zahrála ve večerníčku Méďové, jehož autorem je plzeňský filmař Václav Chaloupek.

Hojně navštěvovanou akcí jsou štědrovečerní Medvědí Vánoce. Vedle šunkových i sladkých dortů dostávají zvířata nejrůznější pamlsky zavěšené na vánočních stromech přímo ve výběhu. Lidé nosí zvířatům například med, ovoce, buráky, zeleninu, chleba, pečivo, piškoty nebo mléko.

Medvěd Petr Vok nesl jméno po slavném velmožovi a posledním Rožmberkovi, který vlastnil Český Krumlov. Zámek definitivně opustil v dubnu 1602 poté, co celé panství prodal císaři Rudolfu II. "I další král našeho medvědího výběhu bude mít šlechtické jméno spjaté s Českým Krumlovem," uzavřel Černý.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist