https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-krusnych-horach-na-mostecku-pomuze-celit-suchu-opravena-nadrz-gabrielka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Krušných horách na Mostecku pomůže čelit suchu opravená nádrž Gabrielka

9.7.2022 01:25 | HORA SV. KATEŘINY (ČTK)
V nádrži vzniklo i takzvané litorální pásmo vodní plochy se stabilní hladinou, tedy plynulý přechod mezi vodním prostředím nádrže a okolním územím, které svědčí vodomilným živočichům, jako je ropucha obecná či skokan hnědý, a dalším.
V nádrži vzniklo i takzvané litorální pásmo vodní plochy se stabilní hladinou, tedy plynulý přechod mezi vodním prostředím nádrže a okolním územím, které svědčí vodomilným živočichům, jako je ropucha obecná či skokan hnědý, a dalším.
Zdroj | Lesy ČR
Lesy ČR obnovily vodní nádrž poblíž německých hranic v Krušných horách na Mostecku. Jejím účelem je zadržet vodu krajině a pomáhat tak čelit suchu. Nádrž pojme 12 600 metrů krychlových vody. ČTK to řekla mluvčí státního podniku Eva Jouklová.
 

Oprava vodní nádrže zvané Gabrielka na Telčském potoce stála 7,8 milionu korun. Půlhektarové vodní dílo bylo již ve špatném stavu. "Při komplexní rekonstrukci jsme ze zátopy vytěžili sediment, vyměnili výpustný objekt včetně potrubí, zbourali a znovu jsme postavili s použitím moderní železobetonové konstrukce bezpečnostní přeliv pro převádění povodňových průtoků," uvedl Michal Rousek, náměstek severočeského oblastního ředitele Lesů ČR pro vodní hospodářství a investice.

Zároveň vzniklo takzvané litorální pásmo vodní plochy se stabilní hladinou, tedy plynulý přechod mezi vodním prostředím nádrže a okolním územím, které svědčí vodomilným živočichům, jako je ropucha obecná či skokan hnědý, a dalším.

Lesníci pracují na vodních tocích také na dalších místech v Krušných horách či na Děčínsku. Naposledy stavěli na severu Čech vodní nádrž, která slouží k zadržování vody v krajině, uprostřed lesa poblíž Starých Křečan ve Šluknovském výběžku.

V celé České republice má státní podnik letos v plánu podle informací na webu realizovat více než 170 staveb a připravit projekty na 90 dalších v rámci programu Vracíme vodu lesu.

Povodí Ohře plánuje stavbu nové vodní nádrže na hranicích Ústeckého a Středočeského kraje u Kryr nedaleko Podbořan. Sloužit má ke snížení povodňových rizik i pro boj se suchem. Z plánu vyplývá, že nádrž bude velká 124 hektarů, výška hráze u této přehrady dosáhne 21,7 metru. Nádrž pojme osm milionů metrů krychlových vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist