https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kutne-hore-by-pristi-rok-mely-zacit-upravy-ricky-vrchlice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kutné Hoře by příští rok měly začít úpravy říčky Vrchlice

9.7.2024 00:27 | KUTNÁ HORA (ČTK)
Řeka Vrchlice v centru Kutné Hory.
Řeka Vrchlice v centru Kutné Hory.
V Kutné Hoře by příští rok měly začít úpravy říčky Vrchlice protékající historickým centrem. Radní na posledním jednání schválili zadání takzvané prováděcí dokumentace, což je poslední krok před vyhlášením soutěže na zhotovitele. Projekt má stavební povolení a město uzavřelo potřebné smlouvy s vlastníky pozemků.
 
Očekávané náklady jsou 106 milionů korun a měla by je plně pokrýt dotace, o kterou město požádalo, řekl starosta Lukáš Seifert (ODS).

"Zadali jsme zpracování dokumentace k realizaci, abychom byli schopni ke konci roku soutěžit zhotovitele," uvedl starosta. Podmínkou je však získání dotace, bez ní by se město do tak nákladného projektu pustit nemohlo.

Práce jsou naplánované na dva roky. Úpravy se mají týkat koryta dlouhého 420 metrů pod chrámem svaté Barbory, Vlašským dvorem a u Nových Mlýnů. Zlepšit by se měla ochrana před povodní i celkový vzhled vodního toku. Na říčce vzniknou tůně, peřeje i mělčiny.

Součástí akce bude oprava opěrných zdí, veřejného osvětlení, vodovodu a kanalizace a okolních komunikací. Projekt není podle Seiferta jednoduchý, protože město není vlastníkem většiny dotčených pozemků. Při přípravě tak bylo nutné dojednat a uzavřít mnoho smluv.

Vrchlice pramení u Štipoklas, protéká Kutnou Horou a u Nových Dvorů ústí do Klejnárky. Kutná Hora už v minulosti dala opravit opěrnou zeď podél Vrchlice, kterou poškodila povodeň.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist