https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lagunach-po-chemicce-v-ostrave-je-vice-hlinky-nez-se-ocekavalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lagunách po chemičce v Ostravě je více hlinky, než se očekávalo

27.3.2018 07:38 | OSTRAVA (ČTK)
Ostravské laguny představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Vytěženo bylo na 200.000 tun kalů, ukázalo se ale, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se původně nepočítalo. Odstranění těchto takzvaných nadbilančních kalů dostala v roce 2015 na starost pražská společnost AVE CZ. / Ilustrační foto lagun
Ostravské laguny představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Vytěženo bylo na 200.000 tun kalů, ukázalo se ale, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se původně nepočítalo. Odstranění těchto takzvaných nadbilančních kalů dostala v roce 2015 na starost pražská společnost AVE CZ. / Ilustrační foto lagun
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V ropných lagunách po chemičce Ostramo v Ostravě je víc takzvané hlinky, než se předpokládalo. Jde o zeminu kontaminovanou ropnými látkami, která se liší od surových kalů a na rozdíl od nich ji lze uložit na skládku nebezpečného odpadu. Společnost AVE CZ ji vozí na skládku v Čáslavi na Kutnohorsku, kterou provozuje. Včera to sdělila mluvčí AVE CZ Pavla Ivácková. Projekt původně počítal s tím, že současně s likvidací 91.000 tun kalů bude potřeba odstranit i 3000 tun hlinky.
 

Skládka v Čáslavi má podle Iváckové na ukládání nebezpečných odpadů veškerá povolení a uložení hlinky neohrozí životní prostředí. "Pro hlinku platí stejná pravidla jako pro jiné nebezpečné odpady, které se na skládce v Čáslavi odstraňují. Obyvatelé města se nemusejí ničeho obávat, skládka funguje podle přísných předpisů a je pravidelně kontrolována ze strany ČIŽP," uvedla mluvčí.

Projekt podle ní od počátku počítal s ukládáním hlinky v Čáslavi. "Prováděcí projekt počítal s tím, že z laguny R3 bude nutné odstranit asi 3000 tun hlinky. S postupujícími pracemi se ukázalo, že hlinky je v laguně R3 uloženo podstatně více. O této skutečnosti AVE CZ neprodleně informovala na kontrolním dni v prosinci 2017. Tuto informaci vzaly všechny dotčené subjekty na vědomí," uvedl manažer projektu Roman Jerie.

Na skládku v Čáslavi jsou ukládány pouze použité filtrační hlinky, které mají jiné chemické složení než surové kaly (kyselé dehty). "Hlinku si lze představit jako zeminu kontaminovanou ropnými látkami, a lze s ní tedy i obdobným způsobem nakládat. Hlinka má jiné fyzikálně-mechanické vlastnosti a odlišný je i původ tohoto odpadu," uvedla Ivácková.

V případě kyselých dehtů jde podle ní o odpad, který obsahuje zejména organické fáze ropného destilátu. Před likvidací se musí na místě upravit.

"Základní složkou hlinky je hlinitokřemičitan vápenatý, který je kontaminován ropnými látkami z procesu rafinace olejů," popsala mluvčí.

Firma hlinku těžila především v zimě, kdy to bylo vhodné. "Techniku, kterou používáme na lagunách, jsme tak mohli využít i v době, kdy nebylo možné kvůli zhoršeným rozptylovým podmínkám zavápňovat surové ropné kaly a provádět s tím související činnosti," uvedl Jerie.

Nyní se hlinka z areálu lagun neodváží, firma se věnuje těžbě a úpravě surových kalů. Kaly se budou likvidovat v plynárně ve Vřesové na Sokolovsku. AVE CZ má k odvozu z Ostravy připraveno prvních 13.000 tun.

Ostravské laguny představují jednu z největších ekologických zátěží v Česku. Do areálu chemičky Ostramo se ukládaly odpady z rafinérské výroby a později odpady z regenerace použitých mazacích olejů. Laguny obyvatele v okolí obtěžují zejména svým zápachem. Jejich odtěžování začalo v roce 2004, ale provázely ho problémy a v roce 2011 se zastavilo. Vytěženo bylo na 200.000 tun kalů, ukázalo se ale, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se původně nepočítalo. Odstranění těchto takzvaných nadbilančních kalů dostala v roce 2015 na starost pražská společnost AVE CZ.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist