https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lednu-se-uskutecni-scitani-ptaku-na-krmitkach-v-cesku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lednu se uskuteční sčítání ptáků na krmítkách v Česku

19.12.2018 00:12 (ČTK)
První lednový víkend se uskuteční první sčítání ptáků na krmítkách v Česku. / Ilustrační foto
První lednový víkend se uskuteční první sčítání ptáků na krmítkách v Česku. / Ilustrační foto
První lednový víkend se uskuteční první sčítání ptáků na krmítkách v Česku. V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji se zapojí i ornitologové z Německa, informovala ve včerejší tiskové zprávě Česká společnost ornitologická, jež sčítání organizuje. V ČR také dobrovolníci každoročně v lednu sčítají vodní ptáky, letos tomu tak bylo po třiapadesáté.
 

Bavorská společnost Landesbund für Vogelschutz pořádá podobné akce už od roku 2005, v premiérovém roce se tam zapojily stovky lidí, loni v lednu už desítky tisíc. V Česku se do projektu Ptačí hodinka dosud přihlásilo 155 účastníků. V ostatních krajích je připravený program Ptačí krmítka, který je založený na stejném principu.

"Účastníci budou v jimi zvolenou hodinu přikrmovat, pozorovat a především sčítat naše zimní hosty. Poprvé se zapojí do programu občanské vědy, který už je mnoho let úspěšný ve Velké Británii, USA, Německu a v dalších státech," uvedla koordinátorka sčítání Dita Hořáková.

Podle ní je vhodné ptáky přikrmovat průběžně už v prosinci, aby si ptáci zvykli místo navštěvovat. Sčítat lze i například v parku nebo na zahradě. "Je možné účastnit se opakovaně, to znamená, že po ukončení naší sčítací hodinky můžeme začít sčítat znovu, pozorování ale vždy odesíláme pro každou hodinu zvlášť," doplnila společnost. Účastníci budou moci data odesílat do 15. ledna.

Ornitologové získají informace o tom, jací ptáci v Česku zimují, a budou je moci porovnat s německými kolegy. "Časem získáme přehled, jací ptáci ubývají a přibývají a také zjistíme, jaké prostředí nejraději využívají," dodala Hořáková. V Německu například v roce 2008 ornitologové zaznamenali zimování jeřábů v jižním Bavorsku a zjistili velký úbytek vrabce domácího v centru Mnichova.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist