https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberci-bude-vladnout-prvni-zeleny-primator
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Liberci bude vládnout první zelený primátor

6.12.2010 11:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Dluhy přesahují 2 miliardy korun, což je roční rozpočet města a jen na úrocích budeme platit cca 100 milionů Kč ročně. Zlepšit to postupně půjde, ale nebude to jednoduché," říká primátor Jan Korytář o stavu města.
„Dluhy přesahují 2 miliardy korun, což je roční rozpočet města a jen na úrocích budeme platit cca 100 milionů Kč ročně. Zlepšit to postupně půjde, ale nebude to jednoduché," říká primátor Jan Korytář o stavu města.
Foto | Jan Pešek / Změna pro Liberec
Dlouholetý člen Strany zelených Jan Korytář byl v uplynulém týdnu na zasedání zastupitelstva zvolen primátorem města Liberec. Ukončil devatenáctiletou vládu ODS v tomto městě a stal se historicky prvním zeleným primátorem v ČR.
 

Nový primátor kandidoval se sdružením Změna pro Liberec, což je koalice Strany zelených, Hnutí Zelení, Klíčového hnutí, Alternativy a nezávislých osobností. Sám Korytář přiznává, že to byl jeden z klíčů k úspěchu – zelení ztratili v očích veřejnosti totiž důvěryhodnost, která je v politice nejdůležitější. Podstatná část úspěchu však údajně byla i v jeho předchozí práci a spojení s výraznými osobnostmi Liberce. I v jiných městech byli v komunálních volbách úspěšně zvoleni starosty členové Strany zelených, kteří ale nekandidovali pod zelenou značkou.

Koalice vedená Janem Korytářem přebírá magistrát v Liberci ve chvíli, kdy je město silně zatíženo dluhem veřejných financí. Hlavní prioritou koalice v čtyřletém volebním období bude efektivní nakládání s rozpočtem města, příprava komplexní strategie boje proti korupci a klientelismu a zkvalitnění využívání peněz z fondů Evropské unie. „Mé rozhodnutí pokračovat v politice je vedeno snahou zásadně změnit nezdravé poměry v našem městě a vyhnout se tomu, aby město další čtyři roky řídili ti, co ho zabetonovali, rozprodali a zadlužili,“ uvedl Jan Korytář před volbami.

Dluhy přesahují 2 miliardy

Jaká je současná situace v Liberci? „Dluhy přesahují 2 miliardy korun, což je roční rozpočet města a jen na úrocích budeme platit cca 100 milionů Kč ročně,“ uvedl Korytář pro Ekolist a dodal: „Zlepšit to postupně půjde, ale nebude to jednoduché a zejména to omezuje možnosti rozvoje, neboť prostředky na investice budou hodně omezené. Dále je zde velký vnitřní dluh na městské infrastruktuře a osobně mám pocit, že je i úřad, který jsem převzal, personálně dosti vytunelován. Nemluvě o tom, že minulá vedení rozprodala velkou část majetku města.“

Dalšími otázkami, kterými se bude koalice zabývat, bude udržení dostatečného rozsahu zelených ploch, vznik nové funkce městského architekta, výstavba městské tržnice či realizace sítě cyklostezek a nových pěších zón. „Doufám, že se mi podaří v praxi ukázat, že zelený politik nemusí být žádný extremista, zelení jsou třeba v sousedním Německu dlouho stabilní součástí politické scény. Chtěl bych svou prací pro Liberec přispět zároveň k tomu, aby i čeští zelení opět získali ztracené sympatie a důvěru veřejnosti,“ uvedl nový primátor Liberce Jan Korytář.

Liška má v Korytáře důvěru

Důvěru v Korytáře má i předseda Strany zelených Ondřej Liška. „Jan Korytář je pro Liberec velkou nadějí, že se zbaví pověsti jednoho z nejvíce zkorumpovaných měst v České republice a zároveň že se zde již nikdy nebude opakovat podobná blamáž jako situace okolo Mistrovství světa v klasickém lyžování,“ říká Ondřej Liška. Jeden z členů předsednictva Strany zelených Matěj Stropnický si myslí, že by Jan Korytář byl vhodným protikandidátem pro Ondřeje Lišku na post předsedy strany. Korytář však na nedávném sjezdu strany do žádných funkcí nekandidoval, chce se nyní soustředit na práci primátora.

Jan Korytář je také členem mezinárodní organizace Ashoka a zakladatelem a předsedou libereckého neziskového sdružení Čmelák – SPP, které se kromě praktické ochrany přírody, ekologické výchovy a provozu mateřského centra systematicky věnuje také protikorupčním aktivitám. Od 1. prosince nastoupila do sdružení nová výkonná ředitelka, která přebírá řízení organizace. „Jako lídr Čmeláka i jako primátor se budu dále zabývat tím samým, čím doposud – jednak otázkou ochrany veřejného zájmu a jednak otázkou kultivace veřejného prostoru, ať už jde o boj s korupcí nebo o zlepšování stavu parků či ochranu přírody obecně,“ slibuje Korytář.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist