https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberci-pribyla-naucna-stezka-vede-kolem-lesniho-koupaliste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Liberci přibyla naučná stezka, vede kolem Lesního koupaliště

27.3.2021 01:39 | LIBEREC (ČTK)
V Liberci to není jediná stezka. Několik jich je například na Ještědu, asi nejznámější se jmenuje Terasy Ještědu. Je dlouhá deset kilometrů a vede po nejzajímavějších skalních útvarech Ještědského hřebene.
V Liberci to není jediná stezka. Několik jich je například na Ještědu, asi nejznámější se jmenuje Terasy Ještědu. Je dlouhá deset kilometrů a vede po nejzajímavějších skalních útvarech Ještědského hřebene.
Foto | Nonnel / Wikimedia Commons
V Liberci přibyla další naučná stezka, je nedaleko zoo. Přibližně čtyřkilometrový okruh začíná na Tiché stezce a vede pěšinami v okolí Lesního koupaliště. Ke splnění úkolů je třeba mít s sebou mobilní telefon s aplikací na čtení QR kódů, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. Trasa podle ní vede i po lesních cestách, kterými se běžně nechodí.
 

Na trase je 18 stanovišť označených žlutými cedulkami s QR kódy, které obsahují přírodovědné zajímavosti spojené s daným místem, úkol a popis další cesty. Účastníci budou třeba odpovídat na otázky Jak komunikují čolci? Co se lidé naučili od koček? Umí kuny plavat?. "Stezku jsme tvořili přednostně pro žáky od deseti let s cílem motivovat je k pobytu venku, nabídnout jim tam smysluplné trávení času a třeba se i něco nového dozvědět. Užijí si však všichni, kdo na ni zavítají," uvedl lektor Městského střediska environmetální výchovy Divizna Tomáš Plener. Divizna patří pod zoo.

V Liberci to není jediná stezka. Několik jich je například na Ještědu, asi nejznámější se jmenuje Terasy Ještědu. Je dlouhá deset kilometrů a vede po nejzajímavějších skalních útvarech Ještědského hřebene. Stezka má 12 zastavení, která návštěvníky seznamují především s geologií a geomorfologií hřebene, ale také s historií lanovky, ještědských chat, hotelů a pomníčků. Další stezku s 16 zastaveními vybudovaly Lesy ČR a je určená hlavně pro děti. Seznamuje je s životem lesa. Vede ze sedla Na Výpřeži pod Ještědem asi tři kilometry z kopce dolů do Ostašova. Další tři stezky zaměřené na sklářství a místní výrobu piva a mouky vedou od dolní stanice Skalka.

Další naučná stezka mapuje památná místa jedné z nejvýznamnějších bitev sedmileté války, jež se u Liberce odehrála 21. dubna 1757. Po městě vede i okruh zaměřený na rodinu Liebiegů, která na přelomu 19. a 20. století významně ovlivnila město a jeho tvář. Prohlídková trasa má 17 zastavení. Další dvě trasy ve městě vedou po místech, kde jsou venkovní umělecká díla. Kratší čtyřkilometrová trasa vede na Králův Háj a Aloisinu Výšinu. Druhý okruh dlouhý 8,5 kilometru je zaměřený na centrum, okolí bazénu a čtvrtě Pavlovice, Ruprechtice a Růžodol. Na trasách je 27 děl od 22 umělců.

Městské informační centrum nedávno vytvořilo pět tipů na výlety. Jeden končí u zaniklé rozhledny, další vedou kolem Výšiny nebo krajinou rybníků či k rozhledně Císařský kámen i k Hanychovské jeskyni.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist