https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-se-narodila-100.zebra-chapmanova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké zoo se narodila 100. zebra Chapmanova

10.1.2021 01:32 | LIBEREC (ČTK)
Zoo chce zdokumentovat dosavadní historii chovu těchto zeber v Liberci, proto žádá o pomoc veřejnost. "V našich archivech bohužel mnoho historických fotografií nemáme, a tak hledáme datované snímky starší 15 let. Pamětníci mohou své fotografie zaslat elektronicky na adresu: marketing@zooliberec.cz do konce února tohoto roku," uvedla mluvčí.
Zoo chce zdokumentovat dosavadní historii chovu těchto zeber v Liberci, proto žádá o pomoc veřejnost. "V našich archivech bohužel mnoho historických fotografií nemáme, a tak hledáme datované snímky starší 15 let. Pamětníci mohou své fotografie zaslat elektronicky na adresu: marketing@zooliberec.cz do konce února tohoto roku," uvedla mluvčí.
V liberecké zoo se narodila na konci loňského roku 100. zebra Chapmanova. V zahradě mají tento druh od roku 1970, ke zdokumentování historie jejich chovu žádá nyní zoo o pomoc veřejnost. Nemá příliš mnoho fotografií z doby před rokem 2005. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

První trojice těchto zeber přicestovala do Liberce v roce 1970 ze Zoo Dvůr Králové. "Jednalo se o divoké jedince pocházející z volné přírody, které za účelem rozšíření populace a záchrany druhu přivezl z Jihoafrické republiky do tehdejšího Československa Josef Vágner v rámci jednoho ze svých transportů," uvedla Tesařová.

Za předchozích 50 let jejich chovu se v Liberci narodila ročně v průměru dvě mláďata. "Jsem velice rád, že se nám dlouhodobě daří pomáhat udržovat populaci zeber Chapmanových chovanou v zoologických zahradách stabilní a dostatečně silnou, protože ve volné přírodě jejich počty postupně klesají. Od počátku chovu v roce 1970 se u nás narodilo celkem 57 hřebců a 43 klisen tohoto poddruhu zebry stepní," uvedl zoolog Luboš Melichar.

Zatím poslední, sté hříbě, přišlo na svět loni 25. prosince a jde o samičku. "Zkušená matka ji přivedla na svět po roce trvající březosti v brzkých ranních hodinách," uvedla mluvčí zoo. Většinu dne pobývá malá zebra se svou matkou v teple zázemí, ale v případě příznivého počasí prozkoumává i svůj venkovní výběh.

Zoo chce zdokumentovat dosavadní historii chovu těchto zeber v Liberci, proto žádá o pomoc veřejnost. "V našich archivech bohužel mnoho historických fotografií nemáme, a tak hledáme datované snímky starší 15 let. Pamětníci mohou své fotografie zaslat elektronicky na adresu: marketing@zooliberec.cz do konce února tohoto roku," uvedla Tesařová. Získané fotografie podle ní využijí především ke zmapování proměn výběhu zeber za předchozích 50 let. "Každý, kdo se s námi o svoji fotografii podělí, bude zařazen do slosování o mimořádnou prohlídku zázemí chovu zeber za doprovodu našeho hlavního zoologa a odborníka na chov zeber, Luboše Melichara," dodala mluvčí zoo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist