https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-se-narodila-ctyri-bila-tygri-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké ZOO se narodila čtyři bílá tygří mláďata

10.5.2002 12:46 | LIBEREC (ČIA)
Čtyři mláďata vzácných bílých tygrů se dnes v noci narodila v Zoologické zahradě Liberec. Jedno mládě však uhynulo. Pro ČIA to potvrdil ředitel zahrady Josef Janeček. Matkou je desetiletá Isabella a otcem devítiletý Sitar.
 

"Isabella začala rodit v půl druhé v půlhodinových intervalech. Porod sledovali chovatelé prostřednictvím kamery. Zatím nechceme samici rušit, a tak neznáme pohlaví mláďat, ani zda se čtvrté mládě už narodilo mrtvé," řekl Janeček. Samice se podle něj zatím o mláďata dobře stará. Nyní je důležité, zda jako nezkušená prvorodička zvládne i kojení. Podle Janečka jsou ale chovatelé připraveni i na alternativu umělého krmení.

Bílé tygry, sourozence Kolumba a Isabellu, získala liberecká ZOO v roce 1994 ze Švédska. Nejprve si je zapůjčila, později odkoupila. Protože se nedařilo páření, vyměnila o pět let později sedmiletého Kolumba za devítiletého samce Sitara amerického původu. O spáření tygrů usilovali liberečtí chovatelé přes dva roky.

Liberecká zahrada chová 158 zvířecích druhů, z nichž 27 je na seznamu evropských záchranných programů pro zvířata ohrožená vyhynutím. Patří mezi nejprestižnější světová ZOO a je členem Světové asociace zoologických zahrad. Ročně ji navštíví asi 360 tisíc lidí. Je příspěvkovou organizací města Liberce. Liberecký magistrát na její provoz od roku 1995 přispívá stabilní částkou 14 milionů korun ročně. Vlastní hospodářskou činností si vydělává asi 20 milionů korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist