https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-se-narodila-mladata-bilych-tygru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké zoo se narodila mláďata bílých tygrů

29.2.2016 13:00 | LIBEREC (ČTK)
Dění v porodním boxu sledují tři kamery, jinak je tygří rodince dopřáváno absolutní soukromí
Dění v porodním boxu sledují tři kamery, jinak je tygří rodince dopřáváno absolutní soukromí
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Liberec
Liberecká zoo má od minulého týdne mláďata bílých tygrů. Narodila se čtyři, dvě uhynula. Poslední úspěšný odchov se podařil v Liberci před téměř čtyřmi lety. Bílí tygři jsou nejpopulárnějšími a nejatraktivnějšími zvířaty zoo. Zvláštní formu tygra indického má zahrada od roku 1994, úspěšný odchov se jí ale zatím podařil jen dvakrát.
 

Porod se odehrál zcela přirozeně, bez asistence zoologů, ve čtvrtek 25. února mezi 22:00 a půlnocí. Osmiletá Surya Bára rodila v jedné z vnitřních expozic pavilonu šelem, která byla pro tuto událost speciálně upravena. Narození mláďat ošetřovatelé očekávali. "V polovině listopadu jsme zaznamenali páření a po necelé stovce dnů tygří březosti vycházel termín porodu na poslední únorový týden. Naše propočty se tedy nakonec potvrdily," uvedl hlavní zoolog Luboš Melichar. "To, že nejsou naživu všechna narozená mláďata, je důsledek přirozeného přírodního výběru. První dny jsou vždy rozhodující," dodal.

Samice je zkušená matka, která už rodila počtvrté. Přežila ale jen trojčata narozená v červenci 2012. O rok dříve se o mláďata Surya Bára nestarala a mládě narozené v roce 2014 uhynulo po několika dnech kvůli vrozené tělesné vadě. O současné potomky se začala tygří matka starat. "Pokud se některé mládě vydá do větší vzdálenosti, Surya Bára se ihned zvedne, uprchlíka dostihne a v tlamě si jej přinese zpět," uvedl Kubánek.

Dění v porodním boxu sledují tři kamery, jinak je tygří rodince dopřáváno absolutní soukromí. Nechodí tam ani ošetřovatelé. "Dle aktuálních záběrů z porodního boxu se žijící dvojice tygrů i matka jeví v pořádku," uvedl ředitel zoo David Nejedlo. Obě mláďata jsou po narození slepá, schopnost vidět získají přibližně za dva až tři týdny. Jejich pohlaví určí zoologové za devět týdnů, kdy nastane čas očkování, čipování a vážení.

Kvůli narození mláďat je pavilon šelem uzavřený, běžně přístupný by měl být za několik dní. Mláďata návštěvníci uvidí, až se sama vydají na první výpravy mimo porodní box. "Do té doby bude nutno vystačit se záběry kamer z tygří porodnice," dodal Kubánek. Zoo je nabídne návštěvníkům na obrazovkách v prostoru vstupní budovy a v pavilonu zooexpo. Sestříhaná videa a fotografie budou na a facebooku zahrady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist