https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-se-poprve-narodil-vzacny-sambar-skvrnity
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké zoo se poprvé narodil vzácný sambar skvrnitý

27.3.2017 08:00 | LIBEREC (ČTK)
Sambaři patří k nejohroženějším druhům zvířat. Jejich přirozené prostředí na ostrovech Panay a Negros se stále zmenšuje, neboť na úkor původních lesních oblastí přibývá zemědělských ploch. Navíc je místní obyvatelé stále loví. V přírodě se vyskytuje méně než 2500 jedinců.
Sambaři patří k nejohroženějším druhům zvířat. Jejich přirozené prostředí na ostrovech Panay a Negros se stále zmenšuje, neboť na úkor původních lesních oblastí přibývá zemědělských ploch. Navíc je místní obyvatelé stále loví. V přírodě se vyskytuje méně než 2500 jedinců.
Foto | / ZOO Liberec
V zoologické zahradě v Liberci se poprvé narodilo mládě mimořádně vzácného sambara skvrnitého. Jde o drobného sudokopytníka, který žije ve volné přírodě jen na dvou ostrovech na Filipínách. Ošetřovatelé samečka pojmenovali Bongat, což je filipínské mužské jméno, sdělila v pátek ČTK mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

"Narození Bongata je mimořádnou událostí, protože se v liberecké zoo jedná o o prvoodchov," uvedla Tesařová. Liberecká zahrada je teď podle ní jedinou v republice, která tato ohrožená zvířata množí.

Sambaři patří k nejohroženějším druhům zvířat. Jejich přirozené prostředí na ostrovech Panay a Negros se stále zmenšuje, neboť na úkor původních lesních oblastí přibývá zemědělských ploch. Navíc je místní obyvatelé stále loví pro maso a trofeje, přestože jsou sambaři chráněni. V přírodě se tak vyskytuje méně než 2500 jedinců.

Liberecká zoo se už osm let podílí přímo na Filipínách na záchraně sambarů i jiných druhů zvířat. Spolupracuje s neziskovou organizací Talarak, které se podařilo v záchranném centru na ostrově Negros rozmnožit zatím 33 jedinců sambarů. Vlastní chov v Liberci je dalším krokem k záchraně tohoto druhu. Čtyři samice má zoo od roku 2012, dovezla je z Itálie. Samce se ji podařilo získat před dvěma lety, ze zoologické zahrady v Mulhouse ve Francii.

Bongat po narození vážil 2,5 kilogramu a podle ošetřovatelů se má čile k světu. V liberecké zoo to ale není jediný přírůstek. Tři mláďata nedávno rozšířila skupinu takinů a před třemi dny jedno mládě přibylo do stáda zeber bezhřívých. "Jedná se opět o samce, který si vysloužil jméno Kito. Oproti své černobílé matce je Kito zatím hnědý, ale během prvního přechlupování i jeho pruhy časem zčernají," uvedla Tesařová. Od ostatních zeber se tento druh liší tím, že nemá hřívu. Výjimkou jsou právě mláďata. "Rodí se s hřívou, která jim ale během let odpadne," dodala mluvčí zoo.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist