https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-tvori-sochari-dila-az-ze-sedmitunoveho-balvanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké zoo tvoří sochaři díla až ze sedmitunového balvanu

17.8.2017 00:10 | LIBEREC (ČTK)
Umělecká díla z pískovců vytváří tento týden šestice sochařů v areálu liberecké zoo, na zahradě Lidových sadů. Nejtěžší kámen váží téměř sedm tun a na výšku má skoro dva metry. Jde o největší balvany, jaké na tomto sympoziu byly. Včera to řekl Zdeněk Santer ze společnosti Artefaktum, která je spolupořadatelem sympozia.
 

"Schraňovali jsme je několik let," dodal. Kameny získávají pořadatelé darem z pískovny u České Lípy.

Etnoart se v zoo koná už potřinácté, z kamene tvoří umělci poslední tři roky. Původně se používalo dřevo, díla z prvních sympozií se už ale rozpadají, proto se podle Santera rozhodli změnit materiál. "Když člověk vidí, že socha, která je nádherná, má omezenou životnost deset dvanáct let, tak mu to je líto," uvedl. U pískovcových soch očekává, že by interiéry zahrady mohly zdobit minimálně 30 let. V areálu je už například více než půl století pískovcová socha s motivem pelikánů.

Letošním tématem Etnoartu jsou oživlé kameny. Třeba Milana Maršálka to inspirovalo k tomu, aby z pískovce vytvořil korálový útes se dvěma želvami. "Už dopředu jsem chtěl dělat želvu. Kompozice vyšla z kamene," uvedl. Na sympoziu v Liberci je už poněkolikáté, v minulosti pro zoo vytvořil třeba lachtany nebo tygra. Na práci s kamenem se těšil. "Většinou se na sympoziích dělá se dřevem a pro mě je kámen nostalgický, studoval jsem kamenosochařskou školu," dodal.

Také z balvanů většiny dalších umělců je už nyní patrné, co chtějí vytvořit. Výjimkou je jen Ivan Šmilauer, který své dílo odtajní až v pátek. "Chystá překvapení, něco si připravil už doma. Tomu, co tady vytvořil, říkáme vosí hnízdo. Tvrdí ale, že s vosím hnízdem to nemá nic společného a bude to podstavec pro sochu, kterou přiveze," vylíčil Santer. Stejně jako v minulých letech i letos vytvořená díla doplní exteriéry zoo. Podle ředitele zahrady Davida Nejedla už pro některá mají vybrané místo. Holubice symbolizující smíření od Ondřeje Procházky i orli přilétající k hnízdu Jiřího Genzera půjdou do dolní části zoo, kde jsou expozice s ptáky. "Sochu s motivem lidských tváří dáme zřejmě na dětské hřiště, kde máme dřevěné sochy, jež už nejsou v dobrém stavu," dodal Nejedlo. Tváře budou společným dílem dvou sochařů, Jana Švadlenky a Radka Kubiny. "To je u nás novinka, aby na jednom díle pracovalo vícero sochařů," uvedl Santer. Sochaři vytváří tváře muže a ženy, každý pracuje z jedné strany balvanu. Hotová díla představí umělci v pátek při vernisáži od 17:00.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist