https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-libereckem-kraji-lze-od-3-dubna-znovu-zadat-o-dotace-na-kotle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Libereckém kraji lze od 3. dubna znovu žádat o dotace na kotle

1.3.2017 08:30 | LIBEREC (ČTK)
Dotace jsou určené jen na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, na výměnu dotaci nedostane.
Dotace jsou určené jen na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, na výměnu dotaci nedostane.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
V Libereckém kraji bude možné od 3. dubna znovu požádat o dotace na výměnu kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. K dispozici je 14 milionů korun, na rozdíl od první výzvy bude tentokrát možné žádat dotaci jen na zařízení využívající obnovitelné zdroje energie, jako jsou tepelná čerpadla nebo kotle spalující výhradně biomasu. Novou výzvu včera schválili zastupitelé Libereckého kraje. Příjem žádostí skončí 14. července nebo ve chvíli, kdy budou peníze vyčerpány.
 

Liberecký kraj rozděloval dotace na výměnu kotlů poprvé loni, kdy ze Státního fondu životního prostředí ČR dostal 135 milionů korun. Přijal 1465 žádostí dohromady za 165 milionů korun. Vyřazeno bylo 165 žádostí buď na vlastní žádost nebo kvůli nesplnění podmínek programu. "Nejvíc žádostí podali zájemci z Liberecka, Jilemnicka a Semilska, největší zájem byl o kombinované automatické kotle na uhlí a biomasu," řekla dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Markéta Dědková.

Dotace jsou určené jen na výměnu kotlů. Kdo doma topí kamny, krbem nebo třeba plynovým kotlem, na výměnu dotaci nedostane. Zájemci mohou získat až 80 procent z maximální částky 150.000 korun, tedy až 120.000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora dokonce 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově.

Zájemci mohou celou investici zaplatit a pak jim část úřad vrátí, možností je také zaplatit jen vlastní podíl a požádat o zálohu na dotaci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist