https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-libereckem-kraji-zacne-prvni-stavba-financovana-z-fondu-turow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Libereckém kraji začne první stavba financovaná z Fondu Turów

19.6.2023 01:15 | LIBEREC (ČTK)
V Libereckém kraji zahájí v tomto týdnu stavbaři rekonstrukci Úpravny vody Machnín v Liberci. Projekt má zajistit vodu pro oblast u hranic s Polskem postiženou nedostatkem pitné vody v souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném dole Turów. Jde o první z projektů spolufinancovaných z Fondu Turów, do něhož dala polská strana v rámci kompenzací 35 milionů eur (v přepočtu 832 milionů Kč). Aktuálně je v něm včetně úroků bezmála 896 milionů korun, zjistila ČTK.
 

Rekonstrukce úpravny vody v Machníně patří k největším investičním akcím Severočeské vodárenské společnosti (SVS), která letos plánuje dát do výstavby a obnovy infrastruktury na severu Čech přes dvě miliardy korun. Zakázku, která včetně DPH přijde na více než 192 milionů korun, získalo sdružení firem VHS stavby, SMP Vodohospodářské stavby a HST Hydrosystémy. Stavba bude financována nejen z Fondu Turów, ale také z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

"Rekonstrukce úpravny je první předpoklad k tomu, abychom měli dostatek pitné vody do nových vodovodů ve Václavicích a Horním Vítkově a zároveň, abychom měli bezpečný zdroj vody pro Hrádek nad Nisou, který je teď z 60 procent zásobován z vodního zdroje Uhelná, kde voda v posledních desetiletích klesá," řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Nejde o jediný projekt, který má obyvatelům u hranice s Polskem zajistit dostatek pitné vody, SVS a také Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) připravují ve spolupráci s obcemi projekty na dostavbu přivaděčů vody a vodovodů, které mají zajistit zásobování vodou v postižených obcích a posílit zdroje vody zhruba pro 15.000 lidí v dotčených oblastech. Celkové náklady firmy odhadly na více než 1,5 miliardy korun.

SVS připravuje čtyři projekty dohromady za 680 milionů korun, vedle rekonstrukce úpravny v Machníně počítá také s výstavbou nového přivaděče z Machnína do Hrádku nad Nisou a nových vodovodů v Chrastavě a Hrádku. Přípravu projektů na Frýdlantsku komplikují podle předsedy představenstva FVS Dana Ramzera jednání s vlastníky pozemků. Firma počítá s modernizací úpravny vody ve Frýdlantu a zajištěním nových zdrojů vody a také s výstavbou vodovodů směrem na Bulovku a Dětřichov. Náklady odhaduje na 825 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist