https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-libouchci-na-ustecku-budou-lide-hlasovat-o-uvazovane-tezbe-kamene
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Libouchci na Ústecku budou lidé hlasovat o uvažované těžbě kamene

20.9.2001 11:37 | LIBOUCHEC (ČIA)
Místní referendum k otázce případného zahájení těžby kamene v lokalitě Strážiště se uskuteční v sobotu 22. září od 8 do 20 hodin v obci Libouchec v okrese Ústí nad Labem. ČIA to dnes potvrdila starostka obce Danuše Neumannová s tím, že referenda se může zúčastnit až 1200 obyvatel Libouchce a připojených obcí.
 

Referendum vyhlásila rada obce počátkem letošního srpna na základě návrhu ekologického občanského sdružení Přátelé přírody. Jeho předseda Marian Páleník ČIA informoval, že během jednoho týdne se letos v létě podařilo Přátelům přírody získat pod petici, potřebnou k vyhlášení referenda, více než 500 podpisů obyvatel Libouchce. Vlastní vyhlášení referenda Páleník považuje za jeden z největších dosavadních úspěchů Přátel přírody. Ti v současnosti protestují také proti vybudování dvou nízkoprahových vodních děl na dolním Labi.

O zřízení kamenolomu v lokalitě Strážiště usiloval bývalý starosta Libouchce, který zahájil jednání s těžební společností Tarmac Severokámen Liberec. Přitom o svých jednáních a možnostech zřízení dobývacího prostoru neinformoval zastupitelstvo obce ani občany Libouchce. Po výměně starostů v srpnu 2000 vstoupili do celé záležitosti Přátelé přírody. Ti s novou starostkou Neumannovou připravili veřejné zasedání zastupitelstva obce za účasti 200 občanů i zástupce těžební společnosti. Zastupitelé Libouchce se jednoznačně postavili proti těžbě kamene, ale přesto přetrvává lobbování za změnu jejich postoje.

"Bude-li většina občanů v referendu hlasovat proti těžbě, bude to pro zastupitele i radní Libouchce závazné. Takový plebiscit bude mít mnohem větší váhu než hlasování 15 členů obecního zastupitelstva," zdůraznil Páleník.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist