https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lipne-vymreli-sihove-chladnomilne-ryby-vyzadujici-cistou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Lipně vymřeli síhové, chladnomilné ryby vyžadující čistou vodu

30.8.2018 00:20 | LIPNO NAD VLTAVOU (ČTK)
Historický snímek lipenského síha z průzkumu tehdy hojné populace v roce 2003. Dnes je tato populace vymřelá.
Historický snímek lipenského síha z průzkumu tehdy hojné populace v roce 2003. Dnes je tato populace vymřelá.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Kubečka / Biologické centrum AV ČR, v. v. i.
V lipenské vodní nádrži vymřeli síhové, chladnomilné ryby vyžadující čistou vodu. Naopak populace candáta, kterou před několika lety téměř zničili rybáři, protože ho lovili příliš, se regeneruje. Narůstají počty candátů a sumců. Včera to v tiskové zprávě oznámila Daniela Procházková z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích. Hydrobiologové z centra společně s Jihočeským územním svazem Českého rybářského svazu tam tento týden zkoumají rybí obsádku.
 

Letos se podle vědců potvrdilo, že síhové, lososovité ryby, které jsou indikátorem čisté vody a málo narušeného životního prostředí, z Lipna vymizeli. "V letech 2003 - 2008 byli síhové na Lipně hojní a každoročně se vytírali, tvořili téměř 15 procent celkové biomasy ryb volné vody. V roce 2012 to byla už jen dvě procenta," řekl ředitel Hydrobiologického ústavu Biologického centra AV ČR Jan Kubečka. V roce 2016 se při průzkumu prokázalo, že se síhové nedokážou rozmnožovat a že jejich populace vymírají, což se letos potvrdilo. Pravděpodobně je problém ve stadiu jiker.

Stejná situace nastala i v dalších sledovaných českých nádržích jako Římov či Žlutice a v některých evropských jezerech. Síhům se ale daří v nových důlních jezerech Medard a Most, kde českobudějovičtí vědci uskutečňují experiment s nasazením síha do zatopených povrchových dolů.

Při letošním průzkumu se vědci zaměřují i na ryby, které využívají experimentální plovoucí ostrovy nainstalované v nádrži. Po analýze vědci doporučí, jak by měli hospodařit na lipenské nádrži. Po loňském průzkumu rybářům navrhli nevysazovat více kaprů, než se uloví na udici, nevysazovat boleny, sumce a candáty, ale naopak zintenzivnit vysazování štik.

Z loňského průzkumu vědců vyplývá, že v Lipně žije 19 druhů ryb a dva kříženci. Biomasa ryb vzrostla v letech 2016 až 2017 o 20 procent. Loni se meziročně ztrojnásobila početnost plůdku, rekordní byla u okouna.

Převažujícími druhy v přehradě jsou ryby kaprovité - kapr, cejn, plotice ouklej a cejnek. Mezi nejpočetnější dravce patří okoun, candát, bolen a sumec. Přibývá sumců: díky vyšším teplotám se zlepšily podmínky a zatímco dřív byl sumec závislý na umělém nasazování, teď se rozmnožuje přirozeně.

Jak vyplývá z loňského průzkumu, zotavila se populace candáta, jíž před deseti lety hrozil kolaps. V letech 2016 a 2017 měl plůdek candáta mimořádně silné ročníky, které mohou být významné v dalších letech.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist