https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-litomericich-se-v-pondeli-otevre-nova-bezobalova-prodejna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Litoměřicích se v pondělí otevře nová bezobalová prodejna

3.9.2017 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Od 4. září bude nově otevřena litoměřická bezobalová prodejna s názvem Meloun - ani jeden obal (na obrázku). Nový obchod bude sídlit v ulici Velká Dominikánská a svůj provoz zahájí symbolicky 4. září, kdy začíná mezinárodní Týden bez odpadu.
Od 4. září bude nově otevřena litoměřická bezobalová prodejna s názvem Meloun - ani jeden obal (na obrázku). Nový obchod bude sídlit v ulici Velká Dominikánská a svůj provoz zahájí symbolicky 4. září, kdy začíná mezinárodní Týden bez odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Meloun - ani jeden obal
V pondělí 4. září budou moci lidé navštívit nově otevřenou litoměřickou prodejnu, ve které bude možné nakoupit potraviny a drogerii na váhu do vlastních nádob, tedy bez obalů. Jedná se o první obchod tohoto druhu v Ústeckém kraji. Cílem projektu je ušetřit domácnostem mnoho kilogramů zbytečných obalů. Tento netradiční koncept nakupování však není určen pouze pro ekologicky uvědomělé jedince, ale také pro ty, kteří mají zájem o kvalitní zboží za příznivou cenu. Informovala o tom Martina Válková, majitelka nové bezobalové prodejny Meloun - ani jeden obal.
 

Nový obchod bude sídlit v ulici Velká Dominikánská a svůj provoz zahájí symbolicky 4. září, kdy začíná mezinárodní Týden bez odpadu. “Otevření našeho obchodu jsme naplánovali záměrně na tento datum, abychom zvýšili povědomí o hromadění odpadu a inspirovali k jeho omezování,“ dodává Martina Válková. Obchod bude prodávat přes šest desítek druhů zboží a nabídka se bude postupně rozšiřovat, mimo jiné i o přírodní kosmetiku. Potraviny budou v prodejně skladovány za přísných hygienických podmínek ve velkých nádobách. Zákazníci mohou přijít s vlastními obaly nebo si na místě koupit papírové či plátěné sáčky. Bezobalové obchody, které mají v západní Evropě a USA již dlouholetou tradici, fungují v Čechách zhruba v deseti českých městech a neustále jich přibývá, což dokazuje, že se jedná o velice úspěšný trend.

“Rozhodli jsme se umožnit zákazníkům z Litoměřic a okolí pořídit si kvalitní potraviny a drogistické zboží a přitom neplatit zbytečné jednorázové obaly a s tím související investice do marketingu a reklamy firem, které výsledný produkt několikanásobně prodražují,“ říká Martina Válková, majitelka nové bezobalové prodejny s originálním názvem Meloun - ani jeden obal. Nespornou výhodou pro zákazníky je také skutečnost, že si mohou do své nádoby či sáčku odebrat přesně tolik, kolik potřebují a nejsou tedy odkázáni na danou velikost balení. “Pro zákazníky, kteří nám předem dodají své nádoby a nákupní seznam, nákup připravíme a oni si jej pak pouze vyzvednou. Kompletní přehled sortimentu najdou zájemci na facebookové stránce s názvem: Meloun-ani jeden obal,“ přibližuje nabídku služeb nové prodejny Martina Válková.

Zákazníky do bezobalových prodejen často přivedou například obavy z chemických látek obsažených v umělohmotných obalech, dětské alergie či neochota přispívat k zaplavování Země množstvím odpadu, znečišťování moří a oceánů. “Jenom v Česku vyprodukuje čtyřčlenná rodina 1,2 tun odpadu ročně. Britští vědci v roce 2015 zjistili, že každý rok se do světových vod dostane 8 milionů tun plastů. Ty se pak působením mikroorganismů rozpadají na velice škodlivé karcinogenní mikroplasty a putují potravním řetězcem zpět k člověku,“ vysvětluje Martina Válková, maminka dvouleté Amélie, jeden z důvodů proč se rozhodla ve svém rodném městě otevřít tuto netradiční prodejnu a dodává: “doufáme, že se nám v Litoměřicích podaří získat mnoho bezobalových nadšenců, kteří stejně jako moje rodina objeví kouzlo života bez zbytečného odpadu.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist