https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lomu-ve-zbuzanech-nepokracuje-navazeni-ohrozovalo-zivocichy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lomu ve Zbuzanech nepokračuje navážení, ohrožovalo živočichy

12.6.2017 11:00 | ZBUZANY (ČTK)
Podle starostky bude sledování místa, které bylo nedávno vyhlášeno významným krajinným prvkem (VKP) trvat přibližně rok, aby se ukázalo, jak se tamější ekosystém vyvíjí a zda je navážka stabilní. / ilustrační foto
Podle starostky bude sledování místa, které bylo nedávno vyhlášeno významným krajinným prvkem (VKP) trvat přibližně rok, aby se ukázalo, jak se tamější ekosystém vyvíjí a zda je navážka stabilní. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V lomu Mramorka ve Zbuzanech u Prahy nepokračuje navážení, které ohrožovalo vzácné chráněné živočichy a rostliny. Obec chystá další kroky, uvažuje se například o terénních úpravách a získání pozemků do obecního majetku. Lokalitu bude také třeba monitorovat. ČTK to ve středu řekla starostka Zbuzan Marína Landová.
 

Pozemky s navážkou patří společnosti ČPP Transgas, ta je pronajímala další firmě. Podle starostky ale nájemce v místě zřejmě své aktivity ukončil. Navážka by se nyní měla upravit tak, aby odpovídala parametrům a povolení stavebního úřadu, takové úpravy budou stát podle odhadů i stovky tisíc korun. "Nevylučuji, že bude snaha to bezúplatně převést na kraj, případně za nějakou symbolickou hodnotu nám," uvedla starostka. Na práce by teoreticky mohlo být možné sehnat dotace.

Podle starostky bude sledování místa, které bylo nedávno vyhlášeno významným krajinným prvkem (VKP) trvat přibližně rok, aby se ukázalo, jak se tamější ekosystém vyvíjí a zda je navážka stabilní. Rozhodnutí o vyhlášení VKP má podle starostky být pravomocné příští týden.

Případ znovu projedná i stavební úřad. Společnost, která materiál na místo navážela a nedodržovala povolené parametry, se proti původnímu rozhodnutí o zastavení navážky odvolala ke krajskému úřadu. Ten na konci května rozhodnutí stavebního úřadu, kterým byla zamítnuta žádost o dodatečné povolení terénních úprav, podle mluvčího hejtmanství Pavla Lochaře zrušil a vrátil k novému projednání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist