https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-majaku-na-konci-sveta-se-chilska-rodina-pry-nenudi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V majáku na konci světa se chilská rodina prý nenudí

14.3.2016 12:39 | HORNSKÝ MYS (ČTK)
V průlivu, který odděluje Atlantik od Pacifiku, silný vítr, velké vlny a ledovce od 17. století zavinily smrt asi 10 000 námořníků. Rychlost větru tam dosahuje až 100 kilometrů v hodině
V průlivu, který odděluje Atlantik od Pacifiku, silný vítr, velké vlny a ledovce od 17. století zavinily smrt asi 10 000 námořníků. Rychlost větru tam dosahuje až 100 kilometrů v hodině
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mráz, silný vítr a žádní sousedé v okruhu pětihodinové cesty. Tak vypadá pracoviště chilského důstojníka Josého Aguaya, který působí na majáku na Hornově mysu v samém cípu Jižní Ameriky. Na starost má mimo jiné bezpečnost lodí v Drakeově průlivu, který je považován za jednu z nejnebezpečnějších mořských oblastí světa.
 

V průlivu, který odděluje Atlantik od Pacifiku, silný vítr, velké vlny a ledovce od 17. století zavinily smrt asi 10 000 námořníků. Rychlost větru tam dosahuje až 100 kilometrů v hodině, tak není divu, že se v něm potopily již stovky lodí.

Šestatřicetiletý Chilan Aguayo přišel do nehostinné oblasti dobrovolně před pár měsíci a strávit by tu měl rok. Na malém ostrůvku, kde není žádný strom a jediné dvě budovy jsou tam maják a kaple, ale není úplně sám. Žije tam s ním manželka a dvě děti - Vicente (11) a Montserrat (5).

Povyražením jsou pro rodinu v letním období návštěvy turistů. "Dosud sem přijelo asi 4000 návštěvníků a všichni se ptají, jak se můžu pořád tak usmívat," říká José Aguayo. Tvrdí, že nejsou úplně odříznuti od světa: mají satelitní připojení i internet. Děti se prý nenudí, když je hodně špatné počasí, vyhrají si na herní konzoli.

Letos v lednu uplynulo 400 let od objevení Hornova mysu Holanďanem Willemem Schoutenem, který ho pojmenoval po svém rodném městě Hoornu. Počet lodí proplouvajících touto oblastí výrazně klesl po roce 1914, kdy byl otevřen Panamský průplav. Dnes je divoký Drakeův průliv využíván zejména dobrodruhy mezi jachtaři.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist