https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-malochovu-drubeze-na-ceskokrumlovsku-se-prokazala-ptaci-chripka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V malochovu drůbeže na Českokrumlovsku se prokázala ptačí chřipka

30.8.2024 23:31 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V malochovu drůbeže v Brlohu na Českokrumlovsku se prokázala ptačí chřipka. Nákaza se v České republice vyskytla po pěti měsících. V malochovu v Brlohu bylo osm slepic a chovatelka nahlásila úhyn většiny z nich. ČTK to řekl Petr Vorlíček ze Státní veterinární správy (SVS).
 
"Krajská veterinární správa v souladu s evropskou legislativou nevymezí okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich mimořádná veterinární opatření. SVS vyzývá chovatele drůbeže, aby dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména zamezili kontaktu s volně žijícími ptáky," řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Zasažený malochov splňuje mírnější podmínky, proto není třeba kolem něj stanovit ochranná pásma. Chovatel také nedává drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z daného chovu je minimální. Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza slepic, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry ptačí chřipky způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny.

V letošním roce bylo v ČR vyhlášeno pět ohnisek ptačí chřipky v komerčních chovech drůbeže a 23 ohnisek v malochovech. První ohnisko se objevilo hned zkraje roku 2024 v malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku. Dosud poslední ohnisko bylo potvrzeno 15. března v malochovu v obci Pištín rovněž na Českobudějovicku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist