https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-malochovu-v-dobre-u-frydku-mistku-zjistili-veterinari-ohnisko-ptaci-chripky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V malochovu v Dobré u Frýdku-Místku zjistili veterináři ohnisko ptačí chřipky

18.1.2024 23:00 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V malochovu slepic v obci Dobrá u Frýdku-Místku zjistili veterináři ohnisko ptačí chřipky. Chovatelka informovala veterinární správu o úhynu pěti z deseti chovaných slepic, výsledky vyšetření odebraných vzorků dnes nákazu potvrdily. Zbývající drůbež v chovu bude utracena. ČTK to řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Jde o 13. potvrzené ohnisko ptačí chřipky v České republice od začátku letošního roku, všechna byla v nekomerčních malochovech.
 

Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5. I u tohoto ohniska využije krajská veterinární správa možnost nevymezit okolo zasaženého chovu uzavřené pásmo a v něm nevyhlašovat mimořádná veterinární opatření pro ostatní chovatele. Jednou z podmínek pro využití této výjimky dané evropskou legislativou je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální.

"V souvislosti s aktuální vlnou ptačí chřipky apeluje Státní veterinární správa na chovatele drůbeže, aby důsledně dodržovali pravidla biologické bezpečnosti, zejména aby bránili kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky," uvedl Vorlíček.

Od počátku letošního roku se v ČR potvrdilo 13 ohnisek ptačí chřipky, všechny v nekomerčních malochovech. Dvě z nich už byla i v Moravskoslezském kraji - nákaza se potvrdila u chovatele v Ostravě-Staré Bělé a naposledy minulý týden u chovatele v Trnávce na Novojičínsku. Další případy byly například na jižní Moravě, ve Zlínském kraji nebo na Vysočině. Do Česka se ptačí chřipka začátkem ledna vrátila po osmi měsících.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist