https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-melbourne-ci-amsterodamu-zacaly-protesty-klimatickych-aktivistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Melbourne či Amsterodamu začaly protesty klimatických aktivistů

7.10.2019 00:40 | LONDÝN/WASHINGTON/BUENOS AIRES (ČTK)
Ve světových metropolích dnes začaly několikadenní protesty klimatických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí). Protestní akce se už uskutečnily v novozélandské metropoli Wellington nebo v australském Melbourne.
Ve světových metropolích dnes začaly několikadenní protesty klimatických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí). Protestní akce se už uskutečnily v novozélandské metropoli Wellington nebo v australském Melbourne.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve světových metropolích dnes začaly několikadenní protesty klimatických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí). Protestní akce se už uskutečnily v novozélandské metropoli Wellington nebo v australském Melbourne. Dnes ráno blokovali aktivisté také ulice Amsterodamu nebo Berlína. Demonstrace a "dny občanské neposlušnosti", které budou pokračovat následujících 15 dnů, se čekají například také v Londýně, Paříži, Kapském městě, Washingtonu nebo Buenos Aires.
 

Aktivisté z hnutí Extinction Rebellion, bojující proti "zločinné" nečinnosti vlád tváří v tvář klimatické změně, dnes uspořádali protestní akci například ve Wellingtonu, kde se podle agentury AFP připoutali řetězy k růžovému vozidlu, čímž způsobili problémy v dopravě v centru města.

V Melbourne se demonstranti shromáždili na schodišti před parlamentem státu Victoria k "tiché meditaci", po níž následoval průvod městem.

U protinožců tak začaly blokády, jimiž hodlá hnutí Extinction Rebellion v následujících dvou týdnech v 60 městech celého světa upozornit na hrozící ekologickou "apokalypsu". Jenom v Austrálii jsou očekávány tisícovky lidí na různých akcích chystaných po celé zemi.

Protesty se rozběhly i v Evropě. V centru Amsterodamu stovky demonstrantů zablokovaly důležitou ulici poblíž Říšského muzea a začali si stavět stany. Město přitom protestní akci zakázalo. Policie demonstranty vyzvala k ukončení akce. Několik demonstrantů bylo zadrženo. Policie hodlá demonstrace tolerovat pouze za podmínky, že nebudou blokovat dopravu.

V Berlíně přibližně tisícovka lidí zablokovala rušnou křižovatku Grosser Stern s kruhovým objezdem kolem Vítězného sloupu. Protestující rovněž zřídili protestní tábor před budovou kancléřství.

Berlínský zemský ministr vnitra Andreas Geisel varoval, že úřady by mohly proti demonstrantům rázně zakročit v případě, že se budou dopouštět násilí nebo zasáhnou důležitou infrastrukturu, jako je například letiště. Podle agentury DPA však zatím nejsou informace o žádných incidentech.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist