https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mendelove-rodisti-na-novojicinsku-vysadi-dobrovolnici-alej-200-hrusni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mendelově rodišti na Novojičínsku vysadili dobrovolníci alej 200 hrušní

20.11.2022 00:30 (ČTK)
Hrušně byly zvoleny proto, že existuje příběh o tom, jak si Mendel z Brna psal o rouby hrušky Gansbirne, která rostla u jeho rodného statku. Volbu ovlivnilo i to, že hrušeň tu spolu s dubem patří snad k jediným stromům, které nejsou napadány invazivním jmelím bílým.
Hrušně byly zvoleny proto, že existuje příběh o tom, jak si Mendel z Brna psal o rouby hrušky Gansbirne, která rostla u jeho rodného statku. Volbu ovlivnilo i to, že hrušeň tu spolu s dubem patří snad k jediným stromům, které nejsou napadány invazivním jmelím bílým.
Licence | Volné dílo (public domain)
V rodišti zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela Hynčicích, nynější části Vražného na Novojičínsku, vysadili dobrovolníci alej 200 hrušní. Jedná se o hrušně starých, hlavně regionálních odrůd, ale v aleji budou i odrůdy původem z celé Evropy, sdělil mluvčí Nadace Partnerství David Kopecký.
 

"Hrušně byly zvoleny proto, že existuje příběh o tom, jak si Mendel z Brna psal o rouby hrušky Gansbirne, která rostla u jeho rodného statku. Volbu ovlivnilo i to, že hrušeň tu spolu s dubem patří snad k jediným stromům, které nejsou napadány invazivním jmelím bílým," uvedl autor projektu Ivan Bartoš z Českého svazu ochránců přírody Studénka.

Vražné letos oslavilo 200. výročí Mendelova narození. Při té příležitosti se podávalo také jeho oblíbené jídlo, husa na hruškách. Tehdejší starostka Vražného Gabriela Grzegorzová řekla, že právě tento pokrm byl důvodem, proč Mendel svým synovcům o rouby hrušní starých odrůd z Hynčic psal.

Výsadba stromů nedaleko Mendelovy rodné usedlosti přijde na více než 750 000 korun. "Výsadba bude spojena s názornými ukázkami i povídáním o starých odrůdách hrušní. Celkem vysadíme 86 nejrůznějších odrůd," uvedl Bartoš. ČSOP Studénka bude v dalších letech dohlížet na péči o stromy, výchovné řezy a roubování hrušňových odrůd.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist