https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mhd-trutnov-budou-jezdit-jen-autobusy-na-elektrinu-a-plyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V MHD Trutnov budou jezdit jen autobusy na elektřinu a plyn

25.6.2018 00:10 | TRUTNOV (ČTK)
V městské hromadné dopravě v jednatřicetitisícovém Trutnově budou od podzimu jezdit jen nové autobusy na elektřinu a stlačený zemní plyn. / ilustrační foto
V městské hromadné dopravě v jednatřicetitisícovém Trutnově budou od podzimu jezdit jen nové autobusy na elektřinu a stlačený zemní plyn. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | mmdecin.cz
V městské hromadné dopravě v jednatřicetitisícovém Trutnově budou od podzimu jezdit jen nové autobusy na elektřinu a stlačený zemní plyn. Kompletní obměna vozového parku, který zatím tvoří autobusy na naftu a plyn, přijde zhruba na 83 milionů korun. Provozovatel MHD v Trutnově, firma Arriva Východní Čechy, na nákup nových vozů získala evropskou dotaci ve výši 85 procent. V pátek město s firmou uzavřelo smlouvu na zajištění provozu MHD do konce roku 2027. Řekla to mluvčí radnice Michaela Dědková.
 

Arriva Východní Čechy pro Trutnov pořídí čtyři elektrobusy a tři kloubové autobusy na stlačený zemní plyn. "Všechny vozy budou nízkopodlažní, budou mít klimatizaci a GPS nebo obdobné zařízení umožňující sledování a lokalizaci," řekla Dědková. Radnice věří, že se díky ekologickým a komfortnějším autobusům podaří v Trutnově zastavit trend poklesu počtu cestujících ve veřejné dopravě. Ročně MHD v Trutnově využije téměř 1,8 milionu lidí.

Pořízení elektrobusů mírně pozmění trasu linek, protože elektrobusy budou zajíždět do čtvrti Poříčí, kde budou mít dobíjecí stanici. Dosud ranní spoje začínají a noční spoje končí v Horním Starém Městě. Nově budou začínat a končit v Poříčí. Celkový počet kilometrů najetých vozy MHD zůstane na zhruba 470.000 kilometrech ročně, protože klesne počet kilometrů na takzvaných manipulačních jízdách.

Jízdné v trutnovské MHD se s obměnou vozového parku měnit nebude. Zůstanou ceny zavedené 1. ledna 2012. Jízdenka pro dospělého zakoupená pomocí čipové karty stojí osm korun pro první tarifní pásmo a deset korun pro druhé tarifní pásmo. Jízdenka placená v hotovosti u řidiče bez rozlišení pásma je za 12 korun.

Celkové roční náklady na MHD v Trutnově činí téměř 20 milionů korun. Roční dotace města dopravci bude podle nového kontraktu zhruba 13 milionů korun, což je na dosavadní úrovni. O zakázku města na zajištění MHD v Trutnově na léta 2018 až 2027 se ucházely tři subjekty, získal ji dosavadní provozovatel.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist