https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mikulcicich-znecistila-vodu-nebezpecna-latka-obec-ma-jiny-zdroj
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mikulčicích znečistila vodu nebezpečná látka,obec má jiný zdroj

28.4.2016 07:58 | MIKULČICE (ČTK)
Vodu v Mikulčicích na Hodonínsku znečistila látka trichlorethen, která je zdraví nebezpečná a používá se do rozpouštědel. Obec nemůže vodu používat, řekl ČTK starosta Jan Vlašic (KDU-ČSL). Podle něj mají Mikulčice náhradní zdroj, protože se mohou připojit na vodovod Podluží. Voda je však dražší. Česká inspekce životního prostředí hledá zdroj kontaminace. Na případ upozornila Česká televize.
 

Starosta uvedl, že obec odhalila znečištění v březnu při pravidelném rozboru vody ve vodovodním řadu. Poté se provedlo ještě několik dalších testů, které přítomnost nebezpečné chemikálie potvrdily. Ve vodě byl zhruba dvojnásobek povoleného množství. "Největší množství bylo přímo u vrtu, který je hluboký přes 200 metrů," uvedl Vlašic.

Podle něj obec vodu nepoužívá a spolu s hygieniky učinila všechna potřebná opatření. "Zastavili jsme přívod surové vody a její zpracování. Měli jsme možnost připojit se na vodovod Podluží. Akorát budeme muset řešit rozdíl v ceně. Dříve lidé platili okolo dvaceti korun za kubík, nyní se budeme bavit o ceně asi 27 korun za kubík," řekl Vlašic.

Zatím neví, co bude se znečištěným vrtem a vodovodním řadem. "Všechno řeší Česká inspekce životního prostředí, která zjišťuje zdroj kontaminace. Není to přírodní věc, ale látka, která se používá na lepidla nebo odmašťování. Odněkud se tam musela dostat," řekl Vlašic.

Mikulčice se nacházejí necelých deset kilometrů jihozápadně od Hodonína, žije v nich kolem 2000 obyvatel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist