https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-milevsku-zlikvidovali-18-000-tun-odpadu-cast-byla-nebezpecna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Milevsku zlikvidovali 18.000 tun odpadů, část byla nebezpečná

8.11.2018 00:08 | MILEVSKO (ČTK)
Přes 80 milionů korun zaplatil stát za sanaci kontaminované zeminy v areálu bývalé obalovny živičných směsí v Milevsku. V úterý stát sanace ukončil, 85 procent nákladů šlo z fondů EU. Práce trvaly osm měsíců, firma FCC odstranila 17.878 tun odpadů. Novinářům to v úterý řekli zástupci státního podniku Diamo, firmy FCC a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

V ČR jsou podle ministra podobných areálů desítky. Ekologická zátěž po provozu obalovny bývalého státního podniku Silnice Písek byl dlouhodobý problém. Hrozilo, že životní prostředí v katastru obce Přeborov a města Milevska znečistí hlavně polychlorované bifenyly (PCB). Odborníci po jedné části sanace kolem roku 2000 zjistili, že v podzemních vodách i v blízkém rybníce jsou lokálně vyšší koncentrace PCB. V úterý to řekl Jaromír Chocholáč z odštěpného závodu Geam, jenž patří pod Diamo.

První pokus o sanaci byl v roce 1995, kdy stát z rybníka vyvezl kontaminovanou zeminu. Nebezpečné asfaltové látky a polychlorované bifenyly se dostávaly do Vášova rybníka a Milevského potoka.

"Nejnáročnější byl systém vyhodnocování analýz z odebraných vzorků. Byla zde deponie se zhruba 9000 tunami odpadu, na které byly zeminy z předchozího sanačního zásahu, a ty zeminy obsahovaly polychlorované bifenyly v koncentracích od dvou do více než padesáti miligramů na kilo sušiny. Problém je, že odpady s PCB, které mají přes padesát miligramů, musí být termicky odstraněny, takže celá tahle hromada se musela podrobně ovzorkovat, aby se vytipovaly sektory, kde jsou odpady koncentrovanější," řekl Chocholáč. Tyto odpady při sanaci spálila spalovna v Ostravě.

Firma FCC odstranila 17.878,18 tuny odpadů, z toho 517,17 tuny odpadů obsahujících více než 50 miligramů PCB na kilogram sušiny. Z jímek firma odčerpala 6967 metrů krychlových podzemních vod. Z výkopů odstranila 3696 metrů krychlových nadlimitně kontaminovaných zemin.

Obalovna drti v Milevsku skončila v roce 1995. Zeminou, v níž bylo až pětkrát více nebezpečných látek oproti průměru, léta prosakovala voda. Starostka Přeborova Helena Pištěková (Nezávislí) řekla, že pro obec bylo úterý výsledkem osmiletého úsilí.

"Konečně se podařilo odstranit dlouholetý ekologický problém. Je unikátní už v tom, že sanace trvala 23 let, což je strašně dlouho, a nakonec ta samotná práce trvala osm měsíců," řekl Brabec.

Stát za posledních několik let díky penězům z EU sanoval 30 podobných areálu, za více než 2,8 miliardy korun. Příští rok vypíše ministerstvo životního prostředí projekty za 200 milionů na sanaci zasažených míst.

Loni v listopadu ukončil stát první část sanace ve Lhenicích na Prachaticku. Z bývalého areálu společnosti ACHP odstranil asi 770 tun odpadů, z nich větší část byla nebezpečná, náklady byly téměř 25 milionů.

Státní podnik Diamo zahlazuje následky hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v ČR. Zaměstnává přes 2000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Koblenc
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist