https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-milovicke-rezervaci-divokych-koni-se-letos-narodilo-sedm-hribat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Milovické rezervaci divokých koní se letos narodilo sedm hříbat

14.4.2017 09:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Všechny klisny rodí samy bez asistence. Během porodu se oddělují od stáda, ke kterému se vrací až poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří pouto.
Všechny klisny rodí samy bez asistence. Během porodu se oddělují od stáda, ke kterému se vrací až poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří pouto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice nové přírůstky. Zatím se v letošním roce narodilo na obou pastvinách dohromady sedm hříbat. Výrazně více přírůstků napočítali pracovníci chovatelského dohledu na větší pastvině u Benátek nad Jizerou, kde je již šest letošních mláďat, na menší pastvině u Milovic se zatím letos narodilo jediné hříbě. Informoval o tom Dalibor Dostál z České krajiny.
 

„Jsme rádi, že se koním v rezervaci daří. Další přírůstky by měly následovat v příštích týdnech,“ uvedl Dalibor Dostál ze společnosti Česká krajina. Všechny klisny rodí samy bez asistence. Během porodu se oddělují od stáda, ke kterému se vrací až poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří pouto.

První letošní hříbata přišla na svět v první polovině února. Vypořádala se sněhovou pokrývkou, která tehdy ještě ležela na pastvině, a zvládla i chladné počasí posledních týdnů zimy. Zatímco pastvina u Benátek nad Jizerou je pro přírůstky dostatečně velká, menší milovickou pastvinu je třeba co nejdříve rozšířit.

Bývalý vojenský prostor se stal prvním místem na světě, kde se v rámci jedné rezervace vyskytují všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy. Další světové prvenství rezervace připsala, když se všechny tři druhy podařilo na jednom místě rozmnožit.

Divocí koně přijeli na čtyřicetihektarovou pastvinu u Milovic v lednu roku 2015. V říjnu 2015 k nim přibylo stádo zpětně šlechtěných praturů. Koncem roku 2015 se rezervace rozšířila o dalších zhruba 120 hektarů pastvin nedaleko Benátek nad Jizerou. Celá rezervace velkých kopytníků tak má v současnosti přibližně 160 hektarů. Na této ploše žije více než pět desítek divokých koní, včetně hříbat, osm dospělých zubrů a jedno zubří mládě a šest dospělých praturů a pět pratuřích mláďat.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist