https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mimoni-budou-na-peti-mistech-zjistovat-co-obyvatele-mesta-dychaji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mimoni budou na pěti místech zjišťovat, co obyvatelé města dýchají

18.10.2021 01:05 | MIMOŇ (ČTK)
Měřit se tak bude u křižovatky ulic Březinova a Jiráskova, kde je ovzduší ovlivněno dopravou a také lokálními topeništi.
Měřit se tak bude u křižovatky ulic Březinova a Jiráskova, kde je ovzduší ovlivněno dopravou a také lokálními topeništi.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Mimoni na Českolipsku budou v příštím týdnu pracovníci Státního zdravotního ústavu Praha zjišťovat, co obyvatelé města dýchají. Mobilní měřicí stanice budou na pěti místech sledovat kvalitu ovzduší. Měřit se bude od 19. do 21. října, řekla ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Podobné měření se v Libereckém kraji uskutečnilo před třemi lety v Liberci a ještě o dva roky dřív také v České Lípě.
 

"Zároveň s měřením ovzduší provedeme za účelem zjištění zátěže z dopravy měření hluku. Měření proběhne na komunikacích v ulicích Okrouhlická a Panská," uvedla ředitelka libereckého odboru hygieny obecné a komunální Jana Loosová. "Standardní součástí tohoto měření je i sčítání dopravy, které bude zpřesňujícím podkladem k vyhodnocení imisní situace tam, kde doprava přestavuje dominantní zdroj znečištění ovzduší," doplnila.

Cílem plošného měření znečištění venkovního ovzduší je podle Balašové zpřesnění existujících odhadů úrovně zátěže obyvatelstva a aktualizování znalosti o vlivu existujících zdrojů znečištění ovzduší. "Akci organizuje Státní zdravotní ústav v Praze ve spolupráci s krajským úřadem, Městským úřadem Mimoň a krajskou hygienickou stanicí. Základem studie je 24hodinové měření na pěti místech, která byla zvolena tak, že výsledky bude možné použít i pro ostatní podobná místa v Mimoni," dodala mluvčí hygienické stanice.

Měřit se tak bude u křižovatky ulic Březinova a Jiráskova, kde je ovzduší ovlivněno dopravou a také lokálními topeništi. Měřit se bude také u kina na náměstí Československé armády 173, což je dopravou významně zatížená obytná lokalita ve středu města. Jedním ze stanovišť bude také Mateřská a základní škola Letná, kde je ovzduší ovlivněno centrálními zdroji tepla. Měřit se bude také v centru na Tyršově náměstí a v městské obytné zóně Pod Ralskem.

Zpracované a vyhodnocené výsledky měření by podle Balašové měly být k dispozici v prvním čtvrtletí příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist