https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moravskeho-krasu-nekdo-nici-ceske-lvy-na-statnich-znacich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Moravského krasu někdo ničí české lvy na státních znacích

14.11.2017 14:37 | BLANSKO (ČTK)
Letos na jaře cedule kdosi začal odnášet, případně na ně moravské orlice nýtoval či z nich znak lva vyřezával. Na snímku propast Macocha.
Letos na jaře cedule kdosi začal odnášet, případně na ně moravské orlice nýtoval či z nich znak lva vyřezával. Na snímku propast Macocha.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras nahradila zhruba dvě desítky letos poničených či zmizelých cedulí s malým státním znakem novými, výměnu dokončila na konci října. Informoval o tom zástupce vedoucího správy Antonín Tůma. Cedule kdosi poničil i polepy moravskými orlicemi, správa kvůli ničení cedulí podala trestní oznámení. Škoda je vyčíslena asi na 25.000 korun, policie po pachateli pátrá.
 

Tůma už dříve uvedl, že s přelepováním českých lvů na malém státním znaku se správa potýkala už loni, stalo se tak asi u 15 cedulí. Letos na jaře ale cedule kdosi začal odnášet, případně na ně moravské orlice nýtoval či z nich znak lva vyřezával. Nyní je podle Tůmy klid.

"Poté, kdy jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele, tato vandalská činnost skončila," uvedl Tůma. Cedule ale správa musela nahradit novými. "Poslední ceduli jsme nahradili na konci října, v současné době je už tedy zase vše tak, jak nám určuje zákon," doplnil Tůma.

Chráněná území, přírodní památky, národní parky a podobné celky musejí být označeny ze zákona. Malý státní znak se symbolem lva se používá při označení například přírodních rezervací nebo přírodních památek či památných stromů. Větší celky, například národní parky či chráněné krajinné oblasti, označuje velký státní znak. Na něm jsou kromě lvů i moravská i slezská orlice.

Policie případ odcizených či poničených cedulí řeší. "Pachatele se zatím nepodařilo vypátrat, zabýváme se tím," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Doplnil, že policie uvítá případná svědectví. Lidé, kteří by k dané věci měli nějaké informace, se mohou ozvat na telefonní linku 158.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist