https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moravskem-krasu-bylo-po-zime-mene-odpadu-nez-v-minulych-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Moravském krasu bylo po zimě méně odpadu než v minulých letech

10.4.2017 05:00 | BLANSKO (ČTK)
Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskutečnil už po pětadvacáté. / ilustrační foto
Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskutečnil už po pětadvacáté. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Antonín Tůma / CHKO Moravský kras
Méně odpadu než v minulých letech v sobotu sesbírali dobrovolníci v Moravském krasu. Zaplnili pouze dva kontejnery. Podle vedoucího správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Leoše Štefky se tak situace zlepšuje. Do 25. ročníku akce se zapojilo ve dvou termínech mezi 800 a 900 dobrovolníky. Většinou šlo o žáky škol v okolí.
 

"Mám pocit, že situace byla letos lepší, možná tak o třetinu odpadu bylo méně než v jiných letech," řekl ČTK Štefka. Výsledek jej potěšil, protože návštěvnost Moravského krasu byla loni vyšší. Lidé dlouhodobě nedělají nepořádek kolem jeskyní, ale spíše na příjezdových cestách a kolem silnic.

V minulosti dobrovolníci našli například občanské nebo řidičské průkazy, ale třeba i vyhozená okna, sedačku nebo mrazák. Nejdramatičtějším okamžikem byl nález funkční protipěchotní miny, která se našla vyhozená v křoví.

Podobně kuriózní nálezy letos dobrovolníci nezaznamenali. Většinou sbírali plastové lahve. "Bylo tam něco málo pneumatik a v několika taškách zvěřina," uvedl Štefka.

Většinu sběračů tvořili žáci škol na Blanensku, kteří jsou už na akci zvyklí. "Školy se nám hlásí samy, pomáhají také obce v okolí a firmy," uvedl Štefka. V minulosti se akce konala v jednom termínu, v posledních letech už má termíny dva, aby se dala organizačně zajistit. Děti výměnou za pomoc dostanou zdarma vstupné do jeskyní, letos si mohli pochutnat i na špekáčcích.

Společný úklid CHKO Moravský kras, která byla vyhlášena v roce 1956 a je nejstarší chráněnou krajinnou oblastí na Moravě, se uskutečnil už po pětadvacáté.

Úklidové akce se v sobotu konaly po celé zemi. Například brněnskou zoo přišlo uklidit kolem 50 dobrovolníků. Sbírali odpadky, hrabali listí a zametali areál zoo. Téměř stovka lidí přišla uklízet okolí řeky Svratky v Jundrově. "Byli jsme překvapeni, že odpadků se našlo výrazně méně. Obvykle jsme jich sesbírali kolem 300 kilogramů, v sobotu to byla asi jen pětina," řekla ČTK místostarostka Brna-Jundrova Irena Koláčná (Zelení).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist