https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moravskem-krasu-zpristupni-zajemcum-dve-dalsi-jeskyne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Moravském krasu zpřístupní zájemcům dvě další jeskyně

7.2.2017 13:00 | OSTROV U MACOCHY (ČTK)
V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha.
V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha.
Foto | Prazak / Wikimedia Commons
Správa Chráněné krajinné oblasti Moravský kras povolila zpřístupnit návštěvníkům další dvě neupravené jeskyně. Spolu s dalšími třemi neupravenými a pěti upravenými tak lidé budou moci navštívit deset jeskyní krasu. ČTK to řekl Antonín Tůma z vedení správy.
 

Pro návštěvníky je běžně přístupná pětice jeskyní s vybudovanými chodníčky a osvětlením, tedy Punkevní jeskyně, Kateřinská jeskyně, Balcarka, Sloupsko-šošůvské jeskyně a Výpustek. Vedle nich mohou lidé po dohodě navštívit i trojici neupravených jeskyní, a to Rudické propadání u Brna, dolní patra Sloupsko-šošůvských jeskyní a Ostrovskou propast. Návštěvu těchto jeskyní je třeba si předem domluvit, průvodce návštěvníky, většinou malé skupiny do deseti lidí, před vstupem vybaví speleologickými pomůckami, například helmami se svítilnou nebo vhodným oblečením.

"Tyto jeskyně jsou v přírodním stavu bez chodníčků, bez zábradlí i osvětlení. Návštěvníkům poskytují především intenzivnější prožitek, který v upravených jeskyních nezažijí," řekl Tůma.

Do pětice "hlavních" jeskyní se loni podívalo téměř 363.000 lidí, do trojice neupravených jich zamířily stovky. Povolení na zpřístupnění nedávno dostaly i jeskyně Horizont a Bertalánka. Zatímco první má návštěvní trasu vedenou průkopem v sedimentech, které vyplňují tunelovou horizontální jeskyni, druhá vede plazivkovou chodbičkou s malými prostory a menší propastí. Lidé by se do nich měli podívat ještě letos.

Podle Tůmy bude správa řešit další žádosti o zpřístupnění jeskyní, je tak možné, že se návštěvníci budou moci podívat i do dalších. Správa vydává povolení většinou na tři roky.

"Zpřístupňování jeskyně je náročný proces. Musíme důkladně zvažovat, nakolik jeskyně snese návštěvnost, nakolik může být poškozena. Naším zájmem samozřejmě je zachovat jeskyně co nejvíce v původním stavu," uvedl Tůma.

V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
lip ktp
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist