https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moravskoslezskem-kraji-loni-pribylo-nakazy-morem-i-hnilobou-vceliho-plodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Moravskoslezském kraji loni přibylo nákazy morem i hnilobou včelího plodu

22.3.2024 23:52 | OSTRAVA (ČTK)
V Moravskoslezském kraji loni přibylo nákazy morem včelího plodu. Veterinární inspektoři zjistili 51 ohnisek, předloni jich bylo 33. V okrese Frýdek-Místek se také potvrdilo 14 ohnisek hniloby včelího plodu. Při likvidaci těchto nákaz bylo utraceno a spáleno 420 včelstev. ČTK to řekla ředitelka odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy v Moravskoslezském kraji Grazyna Kurzová. V roce 2022 bylo v kraji kvůli moru včelího plodu utraceno 145 včelstev a kvůli hnilobě včelího plodu jediné.
 

Podle veterinářů se mor včelího plodu úplně vymýtit asi nedá. Přenáší se kontaktem mezi včelami, například při přesunu včelstev mezi včelaři. Nejvíce nakažených včelstev je v kraji obvykle na Frýdecko-Místecku, což je nárazníková oblast u Slovenska i Polska. Nákaza se zjišťuje ze vzorku měli, tedy odpadu, který se tvoří na dnech úlů. Včelstva, u nichž je výskyt nemoci zjištěn, se musí likvidovat, aby se zabránilo šíření nákazy. Obvykle se spálí.

Hniloba včelího plodu nebyla v České republice dlouho. V Čechách se znovu objevila před několika lety a v Moravskoslezském kraji po více než 20 letech předloni poprvé právě na Frýdecko-Místecku. "Včelaři v ochranném pásmu, které bylo vytyčené kolem prvního ohniska, vyšetřovali vzorky měli. Všechna včelstva v tom ochranném pásmu byla vyšetřena a odhalili jsme další ohniska. Takže v podstatě pořád bojujeme s morem včelího plodu a teď nově i s hnilobou. Uvidíme, jak to letos bude pokračovat," řekla Kurzová.

Také hniloba včelího plodu se přenáší kontaktem mezi včelami nebo nářadím. Nákaza je způsobena bakterií, která ale na rozdíl od moru včelího plodu netvoří spory, takže je podle Kurzové lépe zvládnutelná. "Lze i dezinfekcí tuto nákazu zvládnout, nicméně taky postihuje plod u včel a postupem času včelstva hynou. Pokud chovatel neudělá zásah, pokud se nezlikvidují ta nejvíc postižená včelstva a neudělá se dezinfekce, tak přijde časem na stanovišti o včelstva," řekla ředitelka.

V kraji je téměř 6000 včelařů. Zhruba na 8000 stanovištích mají dohromady přes 65 000 včelstev.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist