https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-namesti-nad-oslavou-osetrili-zizkuv-dub-za-penize-z-ankety-strom-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Náměšti nad Oslavou ošetřili Žižkův dub za peníze z ankety Strom roku

8.10.2020 00:46 | NÁMĚŠŤ N.O. (ČTK)
S odhadovaným stářím 900 až 1000 let je považovaný za nejstarší a nejmohutnější dub na Moravě.
S odhadovaným stářím 900 až 1000 let je považovaný za nejstarší a nejmohutnější dub na Moravě.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
V Náměšti nad Oslavou odborníci opět ošetřili Žižkův dub starý možná přes 900 let. Peníze na to tentokrát v anketě Strom roku vyhrála Chudobínská borovice. Její přihlašovatelé postoupili poukaz v hodnotě okolo 30 000 korun dubu, který v republikovém kole skončil druhý. Chudobínská borovice se loni stala i Evropským stromem roku. Za zaslané hlasy sázejí lidé v jejím okolí stromy.
 

S myšlenkou postoupit poukaz přišel Milan Peňáz, který Chudobínskou borovici do ankety navrhl s podporou obcí, řekl ČTK starosta obce Vír Ladislav Stalmach. "My jsme od začátku věděli, že je to volně žijící strom, do kterého nechceme zasahovat. Je to také strom, který patří povodí," uvedl.

Přes 350 let stará borovice pojmenovaná po zatopené obci Chudobín roste u přehrady Vír. "Strom je v dobrém zdravotním stavu, na skále se mu daří. Uvnitř kmene má dutinu, která je však u takto starých stromů běžná," uvedl Jaroslav Kolařík ze společnosti Safe Trees ve znaleckém posudku pro Povodí Moravy. Závěry zveřejnilo povodí v červenci na webu.

V evropské anketě borovice zvítězila díky 47 226 zaslaným hlasům. Okolní obce za to slíbily stejně nových stromů. Vysázeno jich podle Stalmacha zatím je asi 16 000. Jarní sázení podle něj hatila opatření proti koronaviru. Další sázení bude 17. října, hlásit se lze na facebooku Chudobínské borovice.

O Žižkův dub ve spodní části zahrady náměšťského zámku se stará Národní památkový ústav (NPÚ). Strom je vysoký 20 metrů, obvod jeho kmene je podle posledního měření 1040 centimetrů. S odhadovaným stářím 900 až 1000 let je považovaný za nejstarší a nejmohutnější dub na Moravě. Podle pověsti pod dubem přespal vojevůdce Jan Žižka, když se tamní panské sídlo pokoušeli dobýt husité.

S ohledem na stáří je strom v dobré kondici, sdělil ČTK kastelán náměšťského zámku Marek Buš. Stromy kolem zámku ošetřují arboristé každoročně. "Staré stromy obecně potřebují častější péči a méně invazivní zásahy, aby nedošlo k jejich poškození a nebyly zbytečně stresované," uvedl kastelán.

U Žižkova dubu se sleduje, jestli jeho dutina není napadená hmyzem a houbami. "Provádíme zdravotní řezy, opravujeme jeho zastřešení a kontrolujeme bezpečnostní vazby," uvedl Buš. Větší ošetření dub´podstoupil naposledy v roce 2018.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist