https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-vzplal-les-na-misto-priletely-dva-vrtulniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Národním parku České Švýcarsko vzplál les, na místo přiletěly dva vrtulníky a letadlo

25.7.2022 01:05 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Fir0002 / Wikimedia Commons
V Národním parku České Švýcarsko u Hřenska na Děčínsku vzplály v neděli ráno asi tři hektary lesa. Odpoledne hasiči objevili další ohnisko, kvůli kterému museli evakuovat ze soutěsek odhadem 100 lidí a turistickou atrakci z preventivních důvodů uzavřít. Do parku se sjelo v jednu chvíli i přes 30 jednotek požární ochrany včetně lezecké skupiny, hoří v těžko přístupném terénu. Oheň hasily i dva vrtulníky a letadlo.
 

První ohnisko bylo podle vyjádření mluvčího krajských hasičů Lukáše Fajáka v 18:15 pod kontrolou, druhé je v o něco nepřístupnějším terénu a z původního čtvrt hektaru se plameny rozšířily zhruba na plochu o velikosti jednoho hektaru. Hasiči budou pokračovat v likvidaci požáru i dnes. K požáru opět vrátí oba vrtulníky i letadlo.

Nejprve vzplály v lokalitě Malinový důl tři hektary lesa, požár se přes komunikaci rozšířil. Plameny zasáhly zhruba další hektar porostu. Škoda zatím odhadnuta nebyla a známá zatím podle mluvčího krajských hasičů Lukáše Fajáka není ani příčina vzplanutí. Kouř byl cítit v širokém okolí a dým byl vidět i z několik kilometrů vzdáleného Děčína.

Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov uvedl, že příčina požáru bude předmětem dalšího vyšetřování. Podle něj je však vysoce pravděpodobné, že měl na vzniku požáru podíl člověk. "Z nedávné doby není známa žádná přírodní událost, například úder blesku, která by mohla vést ke vzniku ohně," řekl Salov.

V Národním parku České Švýcarsko hořelo také v dubnu. Tehdy vzplál zhruba jeden hektar lesa a rovněž na místo vyrazil vrtulník. Hasiči u požáru zůstali až do druhého dne.

Hasiči včera s plameny bojovali i v jiných částech ČR. V Libereckém kraji vyjeli odpoledne během jedné hodiny ke třem lesním požárům. Od pátku přitom kvůli suchu v regionu platí zákaz rozdělávání ohně, povolené nejsou ani ohňostroje a pyrotechnické práce či provoz parních lokomotiv. Přísnější pravidla musí dodržovat i zemědělci při sklizni.

U několika požárů zasahovali hasiči také v Královehradeckém kraji. Hořelo pole, les a travní porost. Jeden z požárů, který byl ohlášen sobotu večer, zasáhl Adršpašské skaly na Broumovsku. Hořelo nad jezerem Pískovna u Adršpachu. Hasiči tam hasili doutnající ohniště ve vyprahlém lesním porostu.

V ČR již několik dnů trvají tropická vedra. V týdnu teploty místy přesáhly i 37 stupňů Celsia. Vysoké teploty mají pokračovat i v pondělí. V platnosti zůstává upozornění před nebezpečím vzniku požáru, hrozí na celém území Česka.

Kvůli suchu a vedru bojují hasiči s rozsáhlými lesními požáry také v Kalifornii, Francii či Řecku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist