https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-bude-vysledky-zapasu-ms-v-rusku-predpovidat-levhart
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu bude výsledky zápasů MS v Rusku předpovídat levhart

8.6.2018 08:16 | BERLÍN (ČTK)
Chobotnice Paul, šilhavá vačice Heidi či koala Oobi-Oobi už v Německu předpovídaly výsledky zápasů sportovních utkání či nositele nejrůznějších ocenění. Nástupem slavných věštců z říše zvířat se letos stane sněžný levhart Sagar, který žije v zoologické zahradě v sárském městě Neunkirchenu. / Ilustrační foto levharta
Chobotnice Paul, šilhavá vačice Heidi či koala Oobi-Oobi už v Německu předpovídaly výsledky zápasů sportovních utkání či nositele nejrůznějších ocenění. Nástupem slavných věštců z říše zvířat se letos stane sněžný levhart Sagar, který žije v zoologické zahradě v sárském městě Neunkirchenu. / Ilustrační foto levharta
Chobotnice Paul, šilhavá vačice Heidi či koala Oobi-Oobi už v Německu předpovídaly výsledky zápasů sportovních utkání či nositele nejrůznějších ocenění. Nástupem slavných věštců z říše zvířat se letos stane sněžný levhart Sagar, který žije v zoologické zahradě v sárském městě Neunkirchenu. Vítěze utkání německého týmu na fotbalovém mistrovství světa v Rusku, které začíná 14. června, bude předpovídat pomocí dvou míčů, informovala agentura DPA. Konkurovat tak bude bílému kocourovi Achillovi, kterého si jako věštce vybrali v Rusku.
 

"Už je mu sice šest let, ale pořád si hrozně rád hraje," říká o levhartovi zaměstnanec neunkirchenské zoo Christian Andres. Sagar podle něj dostane před každým zápasem německého mužstva dva fotbalové míče, na kterých bude nalepená německá vlajka a zástava protihráče. Tím, že si jeden z nich vybere, předpoví vítěze. "Možná si někdy přisvojí dva míče naráz. Pak to bude remíza," dodal Andres.

Sagar ale není obyčejným zvířecím věštcem. Jeho úkolem nebude jen předpovědět vítěze fotbalového utkání, ale především upozornit na svůj vlastní živočišný druh. Sněžní levharti, zvaní též irbisové, žijí mimo jiné v Rusku, kde se bude mistrovství světa ve fotbale od 14. června do 15. července konat. Sagara vybral jako věštce pro šampionát německý Svaz ochrany přírody (Nabu). "Sagar bude mít při předpovídání zápasů jistou pracku," je přesvědčený místopředseda Nabu Thomas Tennhardt.

Podle Andrese z neunkirchenské zoo se šelma akce, která má upozornit na ohrožení irbisů, účastní dobrovolně. Nejprve bude věštit výsledek zápasů Německa s Mexikem, Švédskem a Jižní Koreou. "A budeme doufat, že pak budeme i pokračovat," říká Andres. Pokud by se německé mužstvo probojovalo až do finále, vybíral by levhart mezi dvěma míči celkem sedmkrát. Když by ho to začalo nudit, mají v Neunkirchenu záložní plán. Rozhodoval by se mezi dvěma kbelíky se žrádlem.

Podle Nabu žije ve volné přírodě již jen asi 4000 až 6400 sněžných levhartů, kteří jsou ohroženi především v důsledku pytlačení, ale také kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí. V posledních letech je ale jejich populace stabilní, a loni v září tak světoví ochránci přírody levharta sněžného přesunuli z kategorie ohrožený, do nižší kategorie zranitelný.

Ve světových zoologických zahradách není irbisů mnoho. V Česku žijí v Liberci, Ústí nad Labem, Plzni a Jihlavě. Ve všech čtyřech zahradách se podařilo úspěšně odchovat mláďata.

Sagar, který se narodil v Maďarsku a od roku 2014 obývá spolu se samicí Luisou zoo v Neunkirchenu, by měl navázat na slavné předchůdce.

V roce 2010 světová média pozorně sledovala předpovědi chobotnice Paula z akvária v západoněmeckém Oberhausenu. Hlavonožci se podařilo uhádnout výsledek všech sedmi tipovaných utkání na mistrovství světa ve fotbale, které se konalo v Jihoafrické republice. Paul se pak stal vzorem pro řadu dalších fotbalových "jasnovidců", mezi nimiž byli sloni, tučňáci, vydry, pásovci, žáby či mouchy octomilky.

V roce 2011 získala věhlas šilhavá vačice Heidi, která správně uhádla budoucí nositelku Oscara pro nejlepší herečku, kterou se stala Natalie Portmanová za výkon v baletním dramatu Černá labuť. Obtloustlý vačnatec správně přisoudil ceněnou sošku i Colinovi Firthovi za Královu řeč.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist