https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-novem-boru-testuji-novou-metodu-zavlazovani-stromu-v-ulicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Novém Boru testují novou metodu zavlažování stromů v ulicích

13.6.2019 00:22 | NOVÝ BOR (ČTK)
Novou metodu zavlažování stromů pomocí speciálních vaků s vodou testují v ulicích v Novém Boru na Českolipsku.
Novou metodu zavlažování stromů pomocí speciálních vaků s vodou testují v ulicích v Novém Boru na Českolipsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Město Nový Bor
Novou metodu zavlažování stromů pomocí speciálních vaků s vodou testují v ulicích v Novém Boru na Českolipsku. Jako první dostaly "zavlažovací sukýnky" dvě téměř stoleté lípy na náměstí Míru, řekla mluvčí radnice Radmila Pokorná. U každé z lip jsou čtyři vaky o objemu až 90 litrů. Voda se uvolňuje postupně, což zajišťuje efektivnější zálivku. Do té se ještě přidává hnojivo.
 

Obě lípy nejsou v dobrém stavu, ublížilo jim loňské extrémně suché a horké léto. "Kvůli němu oba stromy u autobusové zastávky vloni předčasně opadaly, i když jsme je od jarních měsíců zalévali. Letos naštěstí znovu obrazily a je šance, že by ještě mohly nasadit sekundární korunu. Pokud metoda zabere, mohly by lípy ještě pár let na náměstí zůstat," řekla vedoucí technického oddělení města Zdeňka Schreibová.

Zalévání lip na náměstí je kvůli ušlapané zemině komplikované. Velká část vody proto podle Schreibové při zálivce odteče po povrchu, zbylá voda se pak vsakuje jen velmi obtížně. Město se proto rozhodlo vyzkoušet moderní arboristické prostředky - zavlažovací vaky.

Podle Tomáše Sochy ze společnosti Stromy, který vaky k lipám na náměstí instaloval, pomáhá tento systém hlavně při aklimatizaci nových výsadeb v náročných podmínkách městských ulic. "Technologii nyní experimentálně používáme u dospělých stromů, u nichž se vlivem změny stanovištních podmínek zásadně zhoršila fyziologická vitalita," dodal.

Lípy v Boru jsou pod stálým dohledem kamer městské policie. "Věřím, že obyvatelé budou natolik uvědomělí a vaky nezničí," uvedl starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist