https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-obcich-postizenych-tornadem-zustalo-priblizne-210.000-tun-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V obcích postižených tornádem zůstalo přibližně 210 000 tun odpadu

23.7.2021 16:19 | BRNO (ČTK)
Likvidaci spouště, která svým rozsahem přesahuje území daných obcí, nemají tyto obce šanci ze svých rozpočtů zaplatit. Ministerstvo životního prostředí proto prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR vypsalo výzvu o dotace právě na odstraňovaní odpadů vzniklých v důsledku tornáda.
Likvidaci spouště, která svým rozsahem přesahuje území daných obcí, nemají tyto obce šanci ze svých rozpočtů zaplatit. Ministerstvo životního prostředí proto prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR vypsalo výzvu o dotace právě na odstraňovaní odpadů vzniklých v důsledku tornáda.
Foto | Vratislav Zpěvák
V pěti obcích postižených tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku a v jejich okolí zůstalo po likvidačních a demoličních pracích asi 210 000 tun odpadu. Jeho likvidace bude stát téměř 300 milionů korun, uvedla krajská mluvčí Alena Knotková.
 

"Rozsah škod byl obrovský. Vzniklý odpad při odstraňování staveb a porostů jsme museli prozatímně ukládat na třech provizorních skladových deponiích (místech) – Moravská Nová Ves, Mikulčice a Hodonín," uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Podle zákona o odpadech si svůj odpad likviduje obec na své náklady. "Likvidaci spouště, která svým rozsahem přesahuje území daných obcí, nemají tyto obce šanci ze svých rozpočtů zaplatit. Ministerstvo životního prostředí proto prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR vypsalo výzvu adresovanou krajům k předkládání žádostí o dotace právě na odstraňovaní odpadů vzniklých v důsledku tornáda. Musíme obcím pomoci," doplnil Grolich.

Krajští radní dnes rozhodli o výběru dodavatele – zpracovatele odpadu a také o podání žádosti o poskytnutí podpory 285 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí ČR.

V sobotu uplyne měsíc od chvíle, kdy se Břeclavskem a Hodonínskem prohnala bouře s krupobitím a tornádem o rychlosti zhruba 300 kilometrů, které za sebou zanechaly šest obětí a 1200 poničených domů. Mezi nejzasaženějšími obcemi byla Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a také Hodonín.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist