https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-okoli-moravskeho-krumlova-plati-zakaz-zalevani-ricni-vodou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V okolí Moravského Krumlova platí zákaz zalévání říční vodou a napouštění bazénů

14.8.2018 11:04 | BRNO (ČTK)
Lidé v Moravském Krumlově a okolí od pondělka nesmí brát z řek a potoků vodu na zalévání zahrad nebo napouštění bazénů.
Lidé v Moravském Krumlově a okolí od pondělka nesmí brát z řek a potoků vodu na zalévání zahrad nebo napouštění bazénů.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | RyanMcGuire / Pixabay
Lidé v Moravském Krumlově a okolí od pondělka nesmí brát z řek a potoků vodu na zalévání zahrad nebo napouštění bazénů. Odbor životního prostředí vydal kvůli trvajícímu suchu opatření, které zakazuje takzvané obecné nakládání s povrchovými vodami. Informaci z facebookové stránky města potvrdil starosta Tomáš Třetina (TOP 09).
 

Odběr vody z řek je různou měrou omezený také na dalších místech v kraji, například na Blanensku, Boskovicku a v Brně. Jinde úřady zvažují další postup. Sucho trápí prakticky celý kraj, politici o něm mluví jako o zásadním problému regionu.

Podle odůvodnění moravskokrumlovského opatření je situace v okolí "velmi kritická" a mohou následovat i další omezení. Aktuálně vydaný zákaz se týká řeky Rokytné a 18 dalších toků a jejich přítoků, kromě samotného Moravského Krumlova dopadne také na město Miroslav, městyse Olbramovice a Vémyslice a 23 dalších obcí, například Suchohrdly a Vedrovice. Opatření potrvá do odvolání.

Rokytná je v Moravském Krumlově dlouhodobě hluboko pod hranicí sucha. Podle záznamů Povodí Moravy jsou v korytě čtyři centimetry vody s průtokem 0,08 krychlového metru za vteřinu.

Městský úřad Blansko už v červenci zakázal odběr vody z řek na mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění nádrží a bazénů. "Toto opatření se týká celkem 43 měst a obcí," napsal ČTK Pavel Konečný, vedoucí odboru životního prostředí blanenského úřadu. Obdobné opatření vydal v červenci pro desítky měst a obcí také úřad v Boskovicích.

V šesti obcích kolem Tišnova na Brněnsku začne od středy platit omezení odběru vody z vodovodu. Lidé budou smět odebrat maximálně 100 litrů na osobu a den. Rozhodl o tom tišnovský úřad na návrh Vodárenské akciové společnosti, informoval Český rozhlas Brno. Podle webu společnosti se omezení týká obcí Běleč-Křeptov, Lažánky, Veselí, Maršov, Braníškov a Vohančice.

Brněnský magistrát minulý týden zakázal kvůli suchu čerpání vody z toků ve městě. Opatření se ale týká spíše firem, které jinak mají povolení k odběru povrchových vod, nikoliv zahrádkářů s konvemi.

V Hodoníně zatím žádný obdobný zákaz vydán nebyl. Břeclav ale tento krok zvažuje. "Zřejmě ještě v tomto týdnu vydá opatření obecné povahy, které bude odběr vody omezovat," uvedl mluvčí města Jiří Holobrádek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist