https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomouci-zacne-festival-ekologicke-dny-potrva-tri-tydny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Olomouci začne festival Ekologické dny, potrvá tři týdny

11.4.2023 10:43 | OLOMOUC (ČTK)
V Olomouci tento týden začne tradiční festival Ekologické dny Olomouc (EDO), po předchozích ročnících zasažených pandemií koronaviru se vrací opět do jarního termínu. Přehlídka začne ve čtvrtek, během tří týdnů si budou návštěvníci moci užít besedy, výstavy, výlety i workshopy. Vyvrcholením festivalu bude 29. dubna Edojarmark, sdělil ČTK za pořádající středisko Sluňákov Michal Bartoš. Přehlídka se odehraje v centru ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov v Horce nad Moravou.
 

"Letošní společné téma je požár, tradice a transformace ve společnosti a přírodě. O požárech skutečných i symbolických zde budou mluvit biologové a ekologové. Kontexty environmentálních problémů budou hledat také lidé zabývající se filozofií, politologií, teologií, umělou inteligencí, religionistikou, geologií, sociální antropologií a archeologií," uvedl Bartoš.

EDO 2023 zahájí 13. dubna akce s názvem Procházka hlubokým časem s průvodcem Jiřím Zemánkem, kde každý metr cesty bude zastupovat jeden milion let evoluce. Následovat bude zahájení výstavy obrazů od Reného Hábla v nízkoenergetickém domě a koncert Marie Puttnerové s kapelou v Rajské zahradě Františka Skály. Od 14. do 17. dubna se mohou těšit zájemci na sérii přednášek s inspirativními lidmi, jako je filozofka Tereza Matějčková, biolog Stanislav Komárek, filozof Václav Bělohradský, teolog Tomáš Petráček, evoluční biolog Petr Tureček či politolog Pavel Barša.

Besedy uzavře "ministerský potlach" v budově Českého rozhlasu v Olomouci. "Diskuse se zaměří na aktuální environmentální problémy a účastníci budou mít příležitost se setkat s lidmi, kteří byli ministry životního prostředí - Libor Ambrozek, Rut Bízková a Ladislav Miko," doplnil ředitel festivalu.

Přehlídku letos díky partnerům akce, olomoucké Galerii Caesar a pražské Galerii Velryba, doprovodí rekordní počet festivalových výstav - bude jich sedm. Řadu dalších festivalových akcí uzavře 29. dubna velký Edojarmark s ekologicky zaměřenými aktivitami, bohatým programem pro rodiče s dětmi a s prezentací ekologických výrobků a produktů. Doprovodí ho kulturní program s divadlem, vystoupí například Aneta Langerová, Letní kapela, Ivan Hlas či kapela Dunaj. Více informací je na stránkách festivalu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist