https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomoucke-zoo-se-narodilo-mlade-urzona-chov-techto-hlodavcu-je-narocny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V olomoucké zoo se narodilo mládě urzona. Chov těchto hlodavců je náročný

5.8.2024 00:15 | OLOMOUC (ČTK)
Urzoni obývají rozsáhlé oblasti severoamerického kontinentu od severního Mexika až po kanadskou tundru.
Urzoni obývají rozsáhlé oblasti severoamerického kontinentu od severního Mexika až po kanadskou tundru.
V olomoucké zoo se narodilo mládě urzona kanadského, který svým vzhledem připomíná dikobraza, s nímž bývá návštěvníky zoologické zahrady často zaměňován. Chov urzonů v zajetí není jednoduchý. V celé Evropě se jich za posledních 12 měsíců zatím narodilo jen 13. ČTK to sdělila mluvčí Zoologické zahrady na Svatém Kopečku Iveta Gronská.
 

Mládě urzona je sameček a podle ošetřovatelů velmi dobře prospívá. "Jedná se o 24. mládě urzona narozené v naší zoo za 15 let chovu," uvedla zooložka Eliška Veselá. V přírodě nejsou urzoni ohroženi, ale v podmínkách zoologických zahrad se podle Veselé jedná o náročného tvora. Urzony má ve své kolekci 33 zoologických zahrad v Evropě, které chovají celkem 80 těchto zvířat.

Urzoni obývají rozsáhlé oblasti severoamerického kontinentu od severního Mexika až po kanadskou tundru. Pohybují se po zemi, ale obratně šplhají i po stromech. Tělo urzonů je pokryté srstí s bodlinami, což navozuje dojem, že jde o stromového dikobraza. "Ve skutečnosti je spojuje to, že oba jsou hlodavci, ale blízká příbuznost mezi nimi není," podotkla Gronská.

Urzoni žijí spíše samotářsky a každý z nich má svou budku nebo úkryt. Samice rodí jedno mládě po březosti trvající zhruba 200 dnů. Potravou urzonů jsou různé větvičky, kůra, pupeny, listí, plody a v podmínkách zoo především různé druhy zeleniny.

V době říje, která bývá na podzim, urzoni vydávají zvláštní zvuky, ježí své bodliny a točí se dokola. "Vypadá to, jako kdyby zpívali a tancovali. Bodliny jinak používají jen k obraně. Na konci každé je malý zpětný háček, takže zabodnutou bodlinu je těžké vytáhnout. Nejnebezpečnější je jejich krátký, ale silný a pichlavý ocas," dodala Gronská.

Olomoucká zoo patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Na ploše 42 hektarů chová 1828 zvířat v 387 druzích. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá přibližně dvě třetiny částky potřebné na svůj provoz. Od města dostává příspěvek na svoji činnost, který loni obnášel 41 milionů korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist