https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomoucke-zoo-se-vylihlo-13-krokodylu-celnatych-po-9-letech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V olomoucké zoo se vylíhlo 13 krokodýlů čelnatých, po 9 letech

17.9.2016 13:24 | OLOMOUC (ČTK)
V olomoucké zoologické zahradě se vylíhlo 13 mláďat krokodýlů čelnatých. Zástupce těchto plazů se podařilo rozmnožit v zahradě po devíti letech. Jsou prvními potomky tohoto páru po výměně samice před třemi lety. Mláďata, která byla od snesení vajec v péči chovatelů, nesou jména jihoafrických států. Pracovníci zoo je dnes ukázali matce, aby tím tak ukončili její vzorné hlídání hnízda. Chovatelka kvůli tomu odvážně vlezla s malými tvory v rukou do expozice s téměř dvoumetrovými krokodýly. Samice na kvákání mláďat zareagovala.
 

Vejce krokodýlí samice Siera snesla před více než sto dny. Snůška poté putovala do líhně, kde se 9. září malí krokodýli vylíhli. Matka je tak dnes spatřila vůbec poprvé, do této doby však vzorně hlídala prázdné hnízdo. Ukázáním mláďat pro ni starost končí a nastává pro ni klidové období. "Dali jsme jí tím najevo, že si může odpočinout a nemusí hlídat hnízdo. I pro nás bude nyní lepší kontakt, když tam budeme vcházet, krokodýli nebudou tak agresivní. Dosud těch 120 dnů od začátku inkubace po nás startovali," řekla dnes novinářům chovatelka Eva Šlosarčíková.

Celý proces však v zoo trval celý rok. Chovatelé pár postupně zchlazovali, když jim v expozici snížili teplotu o deset až 15 stupňů, aby se budoucí rodiče dostali do klidového režimu. K páření je nabudili puštěním bodových světel a vyhříváním pavilonu. "Připravili jsme Sieře hnízdiště. Když vejce nakladla, museli jsme je okamžitě vyhrabat. Těžcí krokodýli by mohli vejce poničit. Přemístili jsme je do inkubátoru s teplotou od 29 do 31 stupňů," doplnila chovatelka.

Matka Siera pochází z Belgie a nahradila v roce 2013 původní starou samici, její partner nese jméno Leone, pojmenování páru odkazuje na oblast, kde se tato zvířata v přírodě volně vyskytují. Podobná jména nesou i jejich potomci, nechybí mezi nimi například Angola, Kamerun, Nigérie či Ghana. Do budoucna dorostou až do velikosti dvou metrů. V zoologické zahradě na Svatém Kopečku však 13 dvoumetrových krokodýlů nezůstane. "Mláďata budou ještě týden v klidovém režimu, poté je začneme přikrmovat. Plánujeme je také umístit do expozice, aby je mohli vidět návštěvníci. Poté se budou hledat jejich nové domovy. Mají čistou krev, která v České republice není," doplnila mluvčí zoo Karla Břečková.

Krokodýly chová zoo od roku 1966, prvním zástupcem byl krokodýl americký, poté se kolekce rozrostla o kajmany. Krokodýl čelnatý je v současné době jediným druhem krokodýlů, které zoo chová.


reklama

 
Alena Horáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist