https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-olomouckem-parku-zacala-stavba-vodopadu-zprovoznen-bude-v-srpnu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V olomouckém parku začala stavba vodopádu, zprovozněn bude v srpnu

4.6.2021 22:23 | OLOMOUC (ČTK)
V Bezručových sadech v centru Olomouce byla zahájena stavba vodopádu, který v těchto místech fungoval do 80. let minulého století. Pod hradbami a skalisky Výstaviště Flora Olomouc připravuje jámu, kde bude v podzemí umístěna technologie celého zařízení a nad ní bazén se schodištěm. Vodopád by měl být zprovozněn v první polovině srpna. "Novinku tak uvidí i lidé, kteří do Olomouce přijedou na letní etapu výstavy Flora," sdělil dnes ČTK mluvčí radnice Michal Folta.
 

"Po vyhloubení dostatečné jámy přebere příští týden místo stavební firma, která zde bude přibližně čtyři týdny betonovat. Na místě musí vzniknout betonová šachta pro potrubí a další technologii, bez níž by se umělý vodopád neobešel. Teprve po dokončení výkopu a betonáže přijde finále v podobě osazení čerpací technologie," uvedl Folta.

Voda poteče po mohutné skále, na které stojí hradby. Pod nimi vznikne malé jezírko, které bude mít v nejhlubším místě skoro 1,5 metru. Dno jezírka bude vytvořeno z pohledového betonu a povede k němu několik schodů. "Tato část se bude vizuálně poměrně výrazně lišit od původní nádrže pod vodopádem z 60. let, která měla přírodnější charakter s písečným dnem a byla mělčí," podotkl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

Pod jezírkem bude jímací šachta, do níž společnost Sigma Group instaluje čerpací technologii. Čerpadla v hodnotě 581.000 korun včetně DPH věnuje jako sponzorský dar firma Sigma Group. Město za stavební práce zaplatí 2,14 milionu korun včetně DPH. "Vodopád bude nepochybně velmi zajímavou atrakcí, která navíc může jako nový vodní prvek zpříjemňovat v létě atmosféru v širokém okolí. Olomoucké parky tak získají další důvod k tomu, aby je Olomoučané i turisté navštěvovali," uvedl primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Umělý vodopád s výkonným čerpadlem vybudoval v Bezručových sadech v polovině 60. let státní podnik Sigma Lutín pro zahradnickou výstavu, která posléze dostala název Flora Olomouc. Vodopád přestal fungovat v 80. letech, v 90. letech byly plány na jeho obnovu, které se ale neuskutečnily.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist