https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-opocne-se-kona-setkani-sokolniku-prijelo-jich-vic-nez-100
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Opočně se koná setkání sokolníků, přijelo jich víc než 100

12.10.2017 23:13 | OPOČNO (ČTK)
Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Sokolnictví v českých zemích má tradici přes 1500 let. Ilustrační snímek sokolníka s kánětem.
Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Sokolnictví v českých zemích má tradici přes 1500 let. Ilustrační snímek sokolníka s kánětem.
Slavnostním nástupem na nádvoří zámku v Opočně na Rychnovsku dopoledne začal jubilejní 50. ročník mezinárodního setkání sokolníků. Nechyběli sokolníci v dobových kostýmech, trubači či koňmi tažené kočáry. Zahájení přihlížely desítky lidí.
 

"Letošního 50. ročníku se účastní 140 sokolníků s dravci z České republiky i ze zahraničí. V Evropě je to určitě největší akce svého druhu. Troufnu si říci, že setkání v Opočně patří po USA a Spojených arabských emirátech k největším na světě," řekl Zdeněk Havránek z organizačního týmu.

Letošní ročník je výjimečný i tím, že se kryje s 50. výročím založení Československého klubu sokolníků. Klub vznikl právě v Opočně.

"Setkání se účastní sokolníci z několika desítek zemí nejen z Evropy, ale i ze vzdáleného Japonska," uvedl předseda správní rady Mezinárodní asociace pro sokolnictví Bohumil Straka.

Každý den čeká účastníky nástup na nádvoří opočenského zámku, následně lovy v různých honitbách na východě Čech. V pátek je na programu i konference Mezinárodní asociace pro sokolnictví IAF a na sobotní dopoledne je připravena ukázka sokolnictví pro veřejnost na Vodětínském kopci u Opočna. Na setkání jsou z dravců zastoupeni například orli, jestřábi, káně harrisova nebo sokol stěhovavý. Sokoli loví bažantí zvěř, takzvaní dravci nízkého letu zaječí zvěř a orli loví i srnčí.

"Proto jsou účastníci rozděleni do třinácti loveckých skupin podle druhu dravců. Každý dravec má svůj způsob lovu, loví jinou zvěř," uvedl Havránek.

Do Opočna přijel z jižní Moravy se svojí tříletou samicí orla skalního i Vít Černý. "Jsem tu poprvé. Alespoň jednou za život by sokolník na opočenském setkání měl přijet," řekl ČTK.

Podle něho je sokolnictví životním stylem. "Všichni dravci inteligenčním stupněm převyšují všechny ptáky. Orli jsou navíc velmi sociálně vázáni na sokolníka a po letech se vytváří silné pouto. To je třeba rozdíl oproti jestřábovi," řekl Černý.

Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Sokolnictví v českých zemích má tradici přes 1500 let. Česko je jedním ze států, které je se sokolnictvím zapsané na seznam UNESCO.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist